• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Niški advokat u Banjaluci: Dokazane posljedice NATO bombardovanja, anlize urađene u Italiji

Autor Dušan Volaš

Niški advokat Srđan Aleksić, čija kancelarija vodi postupke u Srbiji protiv NATO-a, rekao je danas u Banjaluci da je u predmetima i analizama na tom planu apsolutno dokazana uzročno-posljedična veza bombardovanja osiromašenim uranijumom na živote i zdravlje ljudi.

 Posljedice NATO bombardovanja Izvor: YouTube/screenshot/MILITARY TUBE TODAY

Aleksić je podsjetio da u vezi s tim rade na više od 35 predmeta, te da su urađene i analize u Italiji.

"Dokazano je, između ostalog, da preko 500 puta više osiromašenog uranijuma ima u telu dva naša klijenta", izjavio je Aleksić novinarima nakon sastanka sa predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nenadom Stevandićem, poznatim italijanskim advokatom Anđelom Tartaljom i potpredsjednicima Vlade Srpske Milošem Bukejlovićem i Alenom Šeranićem.

On je rekao da u Srbiji postoji epidemija malignih oboljenja, te ogromni problemi sa sterilitetom i zdravljem djece, te podsjetio da je na tu zemlju u ranijem NATO bombardovanju bačeno čak 15 tona osiromašenog uranijuma.

"To je preko 100 puta više radijacije nego u Hirošimi i Nagasakiju. Sve to ima dalekosežne posledice na zdravlje ljudi. Dakle, moramo zaštititi naše građane i obezbediti im pravo i na odgovarajuću novčanu naknadu i lečenje", istakao je Aleksić.

Aleksić je rekao da je uvjeren da će kroz prikupljenu medicinsku dokumentaciju biti dokazana uzročno-posljedična veza NATO bombardovanja osiromašenim uranijumom u Srpskoj i na ovim prostorima, kao u što je to Italiji dokazao advokat Tartalja.

Pravnom timu Aleksić pomaže advokat Tartalja, koji je pred italijanskim sudovima dobio više od 300 presuda protiv Ministarstva odbrane Italije, a u korist italijanskih vojnika, takođe, oboljelih ili preminulih od raka nakon što su u misijama na Kosovu i Metohiji, BiH, Iraku, Siriji i Avganistanu bili neposredno izloženi osiromašenom uranijumu.

Tartalja je pred italijanskim pravosuđem, putem vještačenja, analiza i druge argumentacije, uspio da dokaže uzročno-posljedičnu vezu između boravka na teritoriji bombardovanoj osiromašenim uranijumom i oboljevanja od raka.

SRNA

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

Ako mozete uzmite im dusu. Vrijeme je da NATO vec jednom plati za svoja zlodjela

MONDO REPORTAŽE