• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komšić: Šmit je pristrasan, nije spomenuo proteste ispred OHR-a u Sarajevu

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je u obraćanju na sjednici Savjeta bezbjednosti da je Kristijan Šmit izvršio "nezapamćeni udar na vladavinu prava u BiH".

 Komšić o Šmitu na sjednici savjeta bezbjednosti Izvor: EPA-EFE/ADAM GRAY

Komšić je naglasio da je "nezapamćeni udar na vladavinu prava u BiH" pričinjen suspendovanjem Ustava Federacije BiH, te da su Šmitove odluke doprinijele rastu političkih tenzija.

On je naveo da se jedino Šmit u dva navrata suočio sa masovnim protestima građana pred zgradom OHR-a u Sarajevu i da to nije pomenuo u svom izvještaju koji je podnio generalnom sekretaru UN.

On je rekao da je Šmit pristrasan, te da su neke njegove odluke bile nedovoljne i nedorečene što je, kako je rekao, doprinijelo rastu političkih tenzija, kao i nastojanju da se BiH dodatno etnički podijeli, sve do potpune disolucije.

"Nije moguće zaobići ni činjenicu da je iskazana njegova pristrasnost tako što je svojim odlukama omogućio jednoj političkoj grupaciji da, suprotno ostvarenim izbornim rezultatima, formira novu vlast u BiH, tako što je na 24 časa suspendovao entitetski ustav", rekao je Komšić.

Komšić je ocijenio da je Dejtonski mirovni sporazum za BiH "postao alat za različita geopolitička nadmetanja različitih igrača na geopolitičkoj sceni", saopšteno je Predsjedništva BiH.

On je rekao da BiH ni 28 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma "nije prošla cjelokupan put demokratske tranzicije" i da je ostala "zarobljena u vrtlogu etnički utemeljenih politika i različitih etnički projektovanih ciljeva".

Komšić je naveo da osnovni prioritet treba da bude sprovođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava i da će se samo na taj način učiniti iskorak ka stabilizaciji BiH i cjelokupnog regiona zapadnog Balkana.

"Hrvati ne priznaju Komšića"

Hrvatski ambasador pri UN Ivan Šimonović rekao je tokom izlaganja na sjednici Savjeta bezbjednosti da predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić nije legitimno izabran na ovu funkciju.

"U vezi prisustva gospodina Komšića na današnjem sastanku i njegovih zaključaka želim ukazati da ga Hrvatska ne prepoznaje kao legitimnog člana Predsjedništva BiH", rekao je Šimonović na sjednici o situaciji u BiH.

Šimonović je ukazao da je Komšić na poziciju člana Predsjedništva BiH došao etničkim inženjeringom.

"Iskreno se nadamo da će izmjene Izbornog zakona spriječiti takve manipulacije u budućnosti", rekao je Šimonović.

Nakon izlaganja Šimovića, ambasador BiH u UN Zlatko Lagumdžija je zatražio riječ od kineskog ambasadora koji predsjedava Savjetom bezbjednosti iako nije bilo planirano da se obrati.

Lagumdžija je rekao da smatra neprimjerenim od kolege iz Hrvatske da predsjedavajućeg Predsjedništva BiH nazove nelegalnim i nelegitimnim.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE