• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inicijativa umjetnika i kulturnih radnika RS: Upućen amandman kako bi se u budžetu povećala sredstva za kulturu

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Poslanik PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Mirna Savić-Banjac, uputiće amandman na budžet Republike Srpske kako bi se povećala sredstva za grantove za kulturu.

 Mirna Savić Banjac Izvor: Mondo - Slaven Petković

Amandmani su upućeni na osnovu inicijative umjetnika i kulturnih radnika Republike Srpske „Za minimum kulture“.

"Podsjećam da je rebalansom budžeta za 2023. godinu došlo do drastičnih umanjenja sredstava koja su predviđena za grantove iz oblasti kulture, i to sa prvobitno planiranih 1.250.000 na tek 150.000 KM, što je katastrofalno za kulturu Republike Srpske. Predloženi iznos od 2.000.000 KM predviđa isti prošlogodišnji predviđeni iznos od 1.250.000 KM, te dugovanja Ministarstva prosvjete i kulture na osnovu raspisanog, a neimplementiranog konkursa", rekla je Savić-Banjac.

Napominje da ovaj grant koristi između 150 i 200 udruženja građana koja organizuju manifestacije iz oblasti kulture, a zbog odluke o smanjenju iznosa granta mnoga nalaze pred gašenjem, što je posebno problematično u manjim sredinama, gdje su se na taj način sufinansirali kulturni događaji.

"Potpisnici ove inicijative, ali i ja kao narodni poslanik, očekujemo jedinstvo svih stranaka u NSRS i jednoglasu podršku ovom prijedlogu. Ne smijemo biti generacija koja je sahranila ili nijemo posmatrala ubijanje kulture. Za nauk nam može biti i čuveni potez Vinstona Čerčila, kada je u jeku Drugog svjetskog rata odbio da novac namijenjen za kulturu prebaci u ratni budžet, uz pitanje: „A šta ćemo, onda, da branimo?", rekla je Savić- Banjac.

U okviru amandmana koje će uputiti, a na inicijativu umjenika i kulturnih radnika, nalaze se i amandmani na zakonska rješenja iz oblasti kulture.

"U posljednjih pet godina Republika Srpska izdvaja 0,74% budžeta za kulturu, što je daleko ispod svjetskog, ali i prosjeka zemalja u regionu. Tražimo zakonsko regulisanje minimuma izdvajanja za kulturu u iznosu od 1,5% ukupnog budžeta Republike Srpske, a u skladu sa usvojenom Strategijom razvoja kulture Republike Srpske", rekla je Savić-Banjac.

Takođe, amandmanima se traži smanjenje nameta na autorski ugovor, sa posebnim akcentom na doprinose.

"Dodatni nameti na autrske ugovore višestruko oštećuju oblast kulture, jer su pored poreza uključeni i doprinosi, koje autori uglavnom već plaćaju. Nameti iznose 30,6 – 33%, što je za ionako male iznose honorara u kulturi veliki procenat. Tražimo da izvodom iz registra Ministarstva prosvjete i kulture umjetnici dokazuju svoj status i tako dobiju pravo na sve olakšice, a u isto vrijeme bi se izbjegle potencijalne zloupotrebe", istakla je Savić-Banjac.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE