• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zeri: Šta će Ban ponuditi Beogradu

Ban Ki Mun bi praktično predložio sporazum UNMIK-a i vlade Srbije, kojim bi se regulisali odnosi kosovskih Srba sa misijom svetske organizacije.

 Zeri: Šta će Ban ponuditi Beogradu Izvor: MONDO

Generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun predložiće vlastima u Beogradu sporazum o delovanju UNMIK-a na Kosovu nakon stupanja na snagu novog Ustava Kosova, 15. juna, tvrdi prištinski dnevnik "Zeri".

Pozivajući se na zapadne diplomatske izvore koji su imali prilike da pročitaju predlog pisma koje će generalni sekretara UN-a uputiti predsedniku Srbije, Ban Ki Mun bi praktično predložio sporazum između UNMIK-a i vlade Srbije, a dokumentom bi bili regulisani odnosi kosovskih Srba sa misijom svetske organizacije u nizu oblasti i preciziran njeno buduće prisustvo na Kosovu.

Ban Ki Mun je, prema izvoru "Zerija", izjavio da će se konsultovati sa visokim predstavnikom EU za spoljnu poliitku i bezbednost, Havijerom Solanom, kako bi se odredila uloga evropskih misija u ostvarivanju njegovih predloga.

"Zeri" piše da je Banovim predlogom sporazuma predviđeno da se u oblasti policije u delovima Kosova nastanjenim srpskom većinom - a nije precizirano kojim delovima - kosovska policija bude pod komandom UNMIK policije i pod vlašću UN-a. Takav zahtev na Kosovu postoji od 19. februara ove godine. Istovremeno UNMIK policija i KPS su odbili da i drugi pripadnici policije iz redova srspke zajednice budu pod direktnom komandom UNMIK policije, što je dovelo do suspenzije oko 270 policajaca.

U oblasti sudstva, prema pisanju lista, Ki-Mun predviđa mogućnost ustanovljavanja dodatnih opštinskih i okružnih sudova u regionima sa srpskom većinom koji bi trebalo da funkcionišu u okviru jedinstvenog sudskog sistema Kosova.

Predlogom se predviđa jedinstvena carinske službe, što će podrazumevati i prisustvo međunarodnih carinika na najvažnijim carinskim tačkama.

Za oblast transporta je predviđeno stvaranje zajedničkog komiteta, uz učešće predstavnika Beograda, koji će raspravljati o tehničkim pitanjima prelaska granice. "Kfor ostaje najodgovorniji za kontrolu granice. Međunarodna policija koja bi delovala pod vlašću specijalni predstavnik generalnog sekretara nastaviće takođe da nadgleda granične prelaze. Srpska pravoslavna crkva će imati svoju ulogu u zaštiti i rekonstrukciji verskog nasleđa", navodi "Zeri" šta se kaže u predlogu generalnog sekretara UN.

Ostvarivanje ovih tačaka bi, prema izvoru dnevnika, bio deo sporazuma između šefa UNMIK-a i vlade Srbije. Šef UNMIK-a je dužan da u vezi sa ovim sporazumom konsultuje institucije Kosova, piše list.

Dnevnik ocenjuje da, ukoliko ovi predlozi ostanu u konačnom tekstu pisma koje će biti upučeno predsedniku Borisu Tadiću, onda "kosovska strana ima razoga za mnogobrojna uznemirenja u vezi sa pravcem kojim će ići rekonfiguracija UNMIK-a".

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE