• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ajhorst o otvaranju pregovora sa EU: Svima jasno šta BiH treba da uradi i koji su joj zadaci

Autor Dušan Volaš

"Sa naše strane smo razmišljali šta je to što se realno može ostvariti u tom realno kratkom roku. Prethodno sam naglasila da je lista zadataka mnogo duža od ovoga, ali smo pokušali biti realni da vidimo zajednički šta je realno u ovom trenutku"

 Angelina Ajhorst o otvaranju pregovora BiH i EU Izvor: Srna/Željka Domazet

Generalni direktor za Evropu u Službi za spoljne poslove EU Angelina Ajhorst poručila je danas u Sarajevu da bi, s obzirom na kratki rok do martovske sjednice Evropskog savjeta, BiH prioritetno trebalo da počne pregovore sa Fronteksom i usvoji zakone o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, o sukobu interesa i o sudovima.

Ajhorstova je istakla da je martovska sjednica Evropskog savjeta izuzetno važna za BiH i dodala da nije u mogućnosti da unaprijed kaže koji će biti ishod prilikom odlučivanja Evropskog savjeta (o eventualnom otvaranju pregovora o članstvu BiH u EU), ali da je manje-više svima jasno šta BiH treba da uradi i koji su joj zadaci.

"To zovem jedan plus tri uslova. Mislim da sam s pravom spomenula predstojeće izbore ove godine gdje je potrebno obaviti sve pripreme kako bi imali adekvatan izborni proces", rekla je Ajhorstova, podsjećajući da je i sama u Neumu bila učesnik pregovora o izbornom zakonu.

Ona je rekla na konferenciji za novinare da je lista zadataka poduža, ali da su ovo pitanja na koje je stavljeno posebno težište.

"Nisam u poziciji da dam datum za otvaranje pregovora BiH. To je odluka koju donosi svih 27 zemalja članica u Evropskom savjetu. Četrnaest ključnih prioriteta ostaju kao trajna i nepromjenjiva kategorija koja će se neminovno morati provesti", naglasila je Ajhorstova.

Generani direktor za Evropu u Službi za spoljne poslove EU je napomenula da je, s obzirom na vrlo kratak rok od pet sedmica do martovske sjednice Evropskog savjeta, lista sužena na nekih osam prioriteta.

"Sa naše strane smo razmišljali šta je to što se realno može ostvariti u tom realno kratkom roku. Prethodno sam naglasila da je lista zadataka mnogo duža od ovoga, ali smo pokušali biti realni da vidimo zajednički šta je realno u ovom trenutku", dodala je ona.

Ajhorstva je napomenula da svi vrlo dobro znaju šta se treba uraditi u smislu unapređenja integriteta izbornog procesa, ukazujući da se mora naći rješenje za sprovođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava.

"Pitanje integriteta izbornog procesa je vrlo važan element i dio svih tih rješenja i mi ćemo nastavljati insistirati i tražiti rješavanje ovog pitanja. Ako je za njegovo rješavanje potrebno još dodatnih rundi pregovora, ja sam i za tu opciju, jer se jedino kroz pregovore može doći do kompromisa", pojasnila je Ajhorstova.

Ona je navela da je vrlo važno da BiH ima usklađenu spoljnu politiku sa EU i da postoji međusobno pomaganje.

Ajhorstova je podsjetila da je nedavno u posjeti BiH bila predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen, "zajedno sa premijerima dvije važne zemlje članice EU", a da je cilj bio da od domaćih vlasti dobije informacije o onome što je urađeno i što se može uraditi kako bi mogla izvijestiti šefove vlada i država 27 zemalja članica.

BiH sigurno i bezbjedno okruženje

Izvršni direktor za Evropu u Evropskoj službi za spoljne poslove Angelina Ajhorst izjavila je danas u Sarajevu da je BiH sigurna i bezbjedna, te izrazila nadu da će tako i ostati.

Ocjenjujući bezbjednosnu situaciju u BiH u odnosu na druge zemlje Balkana, ona je rekla da je BiH u dobroj poziciji, zahvaljujući prisustvu snaga Eufora kroz operaciju "Altea".

Ajhorstova je čestitala svim pripadnicima snaga Eufora na sjajnom poslu koji obavljaju, dodajući da zahvaljujući njihovoj pozicioniranosti, imaju mogućnost za izradu dobrih i kvalitetnih bezbjednosnih procjena.

Nakon sastanka političkih direktora zemalja Balkana i delegacije EU, ona je rekla da se Unija u velikoj mjeri oslanja na procjene Eufora, ali i pojedinačnih zemalja članica, ne samo komandanta Eufora, već i drugih aktera.

"Prošle sedmice imali ste posjetu na visokom nivou, što je takođe bio dobar znak. U svakom slučaju ne pokušavam da minimiziram bilo kakvu prijetnju koja je prisutna", rekla je Ajhorstova.

Ona je istakla da ne treba zaboraviti da su, nažalost, vrlo često takve prijetnje glasnije i prisutnije u javnosti, u medijskom prostoru, nego oni koji zapravo žele da rade svoj posao i da ispunjavaju potrebne zadatke.

"Naša ocjena je za sada da je u BiH sigurno i bezbjedno okruženje i najiskrenije se nadam da će tako i ostati", poručila je Ajhorstova.

Srna/Mondo

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE