• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kosovo (ni)je nezavisno - za Evropski parlament

Zastava Kosova vijori se dok zaseda parlament EU, evropski poslanici odbacili sve amandmane koji negiraju nezavisnost Kosova.

 Kosovo (ni)je nezavisno - za Evropski parlament Izvor: MONDO

Na zajedničkom skupu Evropskog parlamenta i Skupštine Kosova u Briselu odbačeni su amandmani na tekst zajedničke deklaracije skupa koji negiraju nezavisnost Kosova.

Amandmane je uložila grčka poslanica Ani Podimata, s ciljem da ospori delove zajedničke deklaracije u kojima se sugeriše da je Kosovo nezavisna država.

Nijedan od tih amandmana, međutim, nije usvojen, a zastava "nezavisnog Kosova" ostala je prisutna i do kraja drugog dana sastanka Skupštine Kosova i EP, i pored jučerašnjeg protesta zvaničnog Beograda.

"Zadovoljni smo ishodom prvog sastanka, koji se održava u veoma osetljivom trenutku za region Zapadnog Balkana nakon proglašenja nezavisnosti Kosova", stoji u završnom dokumentu sa skupa.

"Pozdravljamo novi ustav Kosova, koji je u skladu s visokim standardima koje zahteva Sveobuhvatni sporazum o rešavanju statusa Kosova i naglašavamo da bi ga trebalo revnosno primeniti", ističe se u dokumentu.

Delegacije EP i Skupštine Kosova su naglasile da "misije UN i EU ne mogu zajedno i u isto vreme da imaju iste nadležnosti", te su pozvale "generalnog sekretara UN-a da olakša tranziciju i prizna Euleks kao deo međunarodnog prisustva na Kosovu".

"Podržavamo inicijative i reči slovenačkog predsedništva EU, kao i namere budućeg francuskog predsedništva, koje imaju za cilj jačanje evropske perspektive Kosova, perspektive koje ono deli sa zemljama čitavog regiona Zapadnog Balkana", zaključuje se u zajedničkog deklaraciji.

Dok se zastava Kosova vijori u zgradi, na početku drugog dana sastanka šefica delegacije za jugoistočnu Evropu u Evropskom parlamentu Doris Pak je prvo pročitala, kako je rekla, novinske izveštaje o oštrom protestu šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića zbog isticanja te zastave.

Doris Pak je rekla da "svako ima pravo da protestuje, a mi imamo pravo da damo svoj odgovor".

Pakova je isticanje zastave "nezavisnog Kosova" opravdavala tvrdnjom da je "ustav Kosova predviđen Ahtisarijevim planom, a mi smo ga u EP podržali dvotrećinskom većinom i zato se ovaj skup vodi uz kosovsku zastavu".

Parlamentarci kosovske skupštine juče su u Evropskom parlamentu, uz istaknutu zastavu "nezavisnog Kosova", saopštili da će posle 16. juna i stupanja na snagu ustava "nezavisnog Kosova", "na njegovoj teritoriji biti uveden red i poredak na osnovu tog temeljnog akta".

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je juče oštar prostest Evorpskom parlamentu povodom rasprave o novom Ustavu Kosova i isticanja zastave "nezavisnog Kosova", saopštio je juče Jeremić.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE