• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekonomistov indeks demokratije: BiH u grupi hibridnih režima sa Ukrajinom i Hondurasom

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Bosna i Hercegovina svrstana se u hibridne režime u najnovijem izvještaju o indeksu demokratije u svijetu, koji je izradio EIU institut uglednog britanskog ekonomskog časopisa Ekonomist (Economist Intelligence Unit - EIU).

 Indeks demokratije u Bih Izvor: Shutterstock

Svake godine EIU analizira 167 zemalja i teritorija na skali do deset, kako navode, prema snazi njihove demokratske prakse.⁠ BiH ima ocjenu 5 i na 94. je mjestu u svijetu.

Na listi ima slabiju ocjenu od, npr. Tanzanije, Zambije, Liberije, Madagaskara, Meksika i Ukrajine, tik ispod Kenije i Maroka, a nešto bolje rangirana od Hondurasa i El Salvadora.

U propratnom objašnjenju piše da su "hibridni režimi" oni u kojim izbori imaju značajne nepravilnosti koje ih često sprečavaju da budu i slobodni i pošteni.

"Pritisak vlade na opozicione stranke i kandidate može biti uobičajen. Ozbiljne slabosti su zastupljenije nego u demokratijama sa nedostacima — u političkoj kulturi, funkcionisanju vlasti i političkom učešću. Korupcija je široko rasprostranjena, a vladavina prava slaba. Civilno društvo je slabo. Tipično je uznemiravanje i pritisak na novinare, a pravosuđe nije nezavisno".

Na prvom mjestu cijele liste je Norveška sa ocjenom 9.81. Srbija je na 64. mjestu i sa ocjenom 6,33 svrstana je u demokratije sa nedostacima (manjkavostima), tzv. "flawed democracies" zajedno sa Albanijom, Crnoj Gorom i Sjevernom Makedonijom.

Zemlje su svrstane u sljedeće četiri kategorije: prave demokratije, manjkave demokratije, hibridni režimi i autoritarni režimi.⁠

U regionu istočne Evrope i centralne Azije osim BiH postoje još tri "hibridna režima": Jermenija, Gruzija, i Ukrajina i osam "autoritarnih režima": Azerbejdžan, Bjelorusija, Rusija, Kirgistan, Kazakhstan, Uzbekistan, Tadžikistan i Turkmenistan.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

To da je Bih hibridna drzava u to nema sumnje. Toga su svijesni svi koji zive ovdje. Ali sto se demokratije tice mislim da smo ispred zapada bar 500 godina.

MONDO REPORTAŽE