• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upozorenje Kacina Đeliću

Đelić traži smenu izvestioca za Srbiju u Evropskom parlamentu, ovaj ga upozorava na posledice takvih izjava.

 Upozorenje Kacina Đeliću Izvor: MONDO

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić najavio je da će Srbija zatražiti da izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Jelko Kacin bude smenjen sa te funkcije.

Na međunarodnoj konferenciji "Ljubljanska agenda-za novu fazu procesa stabilizacije i pridruživanja", koja se održava u Sava centru, Đelić je rekao da "neko, ko je tako otvoreno stao na stranu separatista i koji nema izbalansiran i nepristrasan stav, ne može biti na toj funkciji".

Potpredsednik Vlade je rekao i da je siguran da u Evropskom parlamentu ima kvalifikovanih ljudi koji bi mogli da budu na toj funkciji i da Srbija ima pravo da traži da se poštuje njena politika.

"Pitanje Kosova i Metohije je od prvoklasnog značaja za našu zemlju i žao mi je što neki evropski funkcioneri tome prilaze na ležeran način", rekao je Đelić.

Kacin je ocenio da je izjava Đelića nepromišljena i da ne koristi ni Đeliću, ni Vladi Srbije na putu ka EU.

"Izjava me žalosti, jer Đelić je bio onaj koji je potpisao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Zato bih očekivao da će njegove izjave podsticati pridruživanje Srbije, a ne pokazivati da on ne razume proces pridruživanja", izjavio je Kacin.

On je za slovenačku državnu novinsku agenciju naglasio da Đelić ima pravo da daje kakve god izjave, ali mora da snosi sve njihove posledice.

"Srbija nije članica EU, iako ja želim da postane što pre. Kada bude postala, moći će i drugačije da utiče na politiku EU. Na ovakav način, kada zamišlja da će izvršna grana vlasti države kandidata moći da utiče na rad zakonodavne grane vlasti EU i da će na tome čak i kadrirati, to neće ići", rekao je Kacin.

Kacin je naveo da je izvestilac za Srbiju, a ne za Kosovo, koje je u nadležnosti drugog izvestioca.

"Zato moja saradnja u radu zajedničkog odbora za pridruživanje sa kosovskim parlamentom nema nikakve neposredne veze sa pripremom izveštaja o napretku Srbije", rekao je Kacin, a prenose slovenački mediji.

Kacin je dodao da će odmah početi da piše izveštaj o napretku Srbije kada se taj napredak pojavi, a da je za to, kako je naveo, potrebna proevropska vlada, potvrda SSP u parlamentu Srbije, kao i ocena o punoj saradnji Srbije sa Haškim tribunalom.

Kacin je rekao i da su u delegaciji kosovskog parlamenta u Evropskom parlamentu bili i prestavnici kosovskih Srba, Samostalne liberalne demokratske stranke Kosova, koja ima dva ministra u kosovskoj vladi - za rad i za povratak.

"Zato su Đelićeve izjave da ja podržavam separatiste nedostojne. Ja se zalažem za celovitost i homogenost Kosova", rekao je Kacin.

Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Jelko Kacin izjavio je u četvrtak u Briselu da je sastanak predstavnika Evropskog parlamenta i kosovske skupštine u Briselu označio priznavanje nezavisnosti Kosova, pošto je na tom skupu prvi put istaknuta zastava "nezavisnog Kosova".

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE