• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fratini: Budućnost Srbije i regiona je u EU

Franko Fratini izjavio je da budućnost Srbije, ali i ostalih država regiona, može biti samo u Evropskoj uniji.

 Fratini: Budućnost Srbije i regiona je u EU Izvor: MONDO

Ministar inostranih poslova Italije Franko Fratini izjavio je da budućnost Srbije, ali i ostalih država regiona, može biti samo u Evropskoj uniji i dodao da rezultati poslednjih izbora ukazuju da je Srbija to i izabrala.

"Uvek sam zastupao ovu tezu i preduzimao konkretne mere, obavljajući funkciju evropskog komesara. Na toj funkciji nastavio sam dijalog o liberalizaciji viznog režima, koja je neophodna za uklanjanje anahrone barijere između Srbije i Evrope", rekao je ministar Fratini u intervjuu Tanjugu.

Po Fratiniju, donedavnom komesaru EU za bezbednost i pravdu, "sloboda kretanja građana Evrope je izbor koji ima svoju simboliku i treba ga što pre ostvariti. Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU govori u prilog tome. Čini mi se da rezultati poslednjih izbora pokazuju da je Srbija izabrala da bude u Evropi", dodao je.

Fratini je naveo da i Brisel i Rim podržavaju "izbor građana Srbije" i dodao da će, kao ministar inostranih poslova Italije, podržati približavanje Srbije EU.

"Biće mi drago da sarađujem sa novom vladom iz Beograda i da ubrzam naš zajednički projekat stabilnog priključivanja Srbije Evropi", rekao je šef italijanske diplomatije.

Fratini je za ekonomsku saradnju između Italije i Srbije, rekao da je potpisivanje ugovora o zajedničkoj proizvodnji između FIAT i kragujevačke Zastave "dobar pokazatelj ekonomskog potencijala Srbije".

"Ovim je potvrđen značaj industrijske bilateralne saradnje sa Srbijom. To nije jedini primer. Mnoge italijanske firme su već prisutne na srpskom tržištu, dovoljno je podsetiti na bankarski sektor i preduzeća za osiguranje, kao i mnoge druge koje gledaju na Srbiju sa velikim interesovanjem", naglasio je on.

"Postoji ogroman prostor za ekonomska ulaganja u Srbiji. Italija je uvek bila dobar ekonomski partner Srbije i nastojaće da to bude i u budućnosti", rekao je Fratini.

Italijanski ministar je ukazao da je "prirodno" da italijanski investitori žele da budu stimulisani jasnom i stabilnom ekonomskom situacijom i pravnom zaštitom, prema već postojećim evropskim standardima.

"Kao i za druge i za ovaj sektor je važno da Vlada Srbije uputi jasnu poruku da podržava put ka jakoj i stabilnoj saradnji sa EU, put koji će otvoriti nove perspektive njenog priključenja. To bi sigurno imalo vrlo pozitivan efekat za nova italijanska ulaganja u Srbiju", zaključio je ministar Fratini u intervjuu Tanjugu.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE