• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SRS, DSS i SPS: Protesti zbog Beograda

Predstavnici SRS, DSS i SPS najavili mirne i "civilizovane" proteste i poručili da će u utorak ponovo zatražiti hitno zakazivanje Skupštine grada.

 SRS, DSS i SPS: Protesti zbog Beograda  Izvor: MONDO

Predstavnici Srspke radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije i Socijalističke partije Srbije najavili su da će organizovati "civilizovane" proteste i performanse kako bi još jednom pokazali da imaju većinu za formiranje vlasti u Beogradu i poručili da će u utorak ponovo zatražiti hitno zakazivanje Skupštine grada.

Oni očekuju od v.d. gradonačelnika Beograda Zorana Alimpića da promeni svoju odluku da konstitutivna sednica grada bude održana tek 14. jula.

Generalni sekretar SRS i kandidat za gradonačelnika te koalicije Aleksandar Vučić rekao je da će SRS, SPS i DSS-NS organizovati svakodnevne akcije u Beogradu za "poštovanje izborne volje građana".

"Organizovaćemo ponekad performanse, nekad proteste, sve dok Demokratska stranka ne preinači svoju odluku o zakazivanju konstitutivne sednice Skupštine grada", rekao je Vučić.

Portparol DSS Andreja Mladenović je rekao da su se predstavnici koalicije DSS-NS, Srpske radikalne stranke i stranaka okupljenih oko SPS, na današnjem sastanku dogovorili da do kraja nedelje organizuju niz protesta, jer se, kako je naveo, preko samovolje ne može preći ćutanjem i nečinjenjem.

On je na konferenciji za novinare rekao da će zahtev za hitno sazivanje konstitutivne sednice Skupštine grada biti podnet predsedniku Skupštine Zoranu Alimpiću.

Mladenović je ponovio da je Alimpićeva odluka da se sednica održi 14. jula - "nedemokratska i da predstavlja čin samovolje i osionosti".

On je rekao da očekuje da će Alimpić promeniti odluku i poručio da "svako ko misli da DSS, SRS i koalicija oko SPS nije većina u Beogradu, ne poznaje matematiku i demokratiju".

Mladenović je naveo i da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom za DSS - pravno pitanje, kao i da je ta stranka uradila pravnu analizu koju će predstaviti u razgovorima sa SRS i koalicijom oko SPS radi nalaženja kompromisa i najboljeg rešenja za Srbiju kada je u pitanju formiranje Vlade Srbije.

Mladenović je rekao da su u toku "ozbiljni razgovori sa SRS i koalicijom oko SPS i priprema za formiranje koalicije sa tim stranka na republičkom nivou".

Na stručnom nivou se radi na pronalaženju načina za ispunjavanje zahteva PUPS-a o usklađivanju penzija, dodao je on.

Funkcioner SPS Aleksandar Antić najavio je da će koalicija SPS-PUPS-JS narednih dana na miran i civilizovan način pokazati da ima potrebnu većinu za formiranje gradske vlasti.

"Vršilac dužnosti gradonacelnika Beograda Zoran Alimpić je tokom našeg razgovora izrazio sumnju da imamo neophodnu većinu, a mi ćemo mu na dostojanstven način pokazati da je naša koalicija čvrsta i da ima većinu za formiranje gradske vlasti", kazao je Antić agenciji Beta.

On je naglasio da će narednih dana biti puno manifestacija tim povodom, kao i da će unutar koalicije biti odlučeno na koji način će se sve odvijati.

"Demonstracije su preteška formulacija. Demokratski i civilizovano ćemo pokazati svoje političko nezadovoljstvo odlukama Alimpića, i pokazati da imamo većinu", kazao je Antić.

On je ponovio stav koalicije da bi v.d. gradonačelnika trebalo da promeni svoju odluku o održavanju konstitutivne sednice grada, koja je zakazana za 14. jul, jer ta odluka nije zakonita, ni demokratska.

Antić je naglasio da je stvar po pitanju potpisanog sporazuma SPS-PUPS-JS sa narodnjacima i radikalima kristalno jasna u ovom trenutku.

"Špekulacije o rušenju tog sporazuma, ukoliko naša koalicija na republičkom nivou formira vladu sa demokratama, ne želim da komentarišem", podvukao je Antić.

(Beta/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE