• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obrad Stevanović: Grobnicu u Batajnici neko namestio

Nekadašnji pomoćnik ministra policije izjavio je na suđenju za zločin u Suvoj Reci da veruje da je masovna grobnica u Batajnici plod "zavere".

 Obrad Stevanović: Grobnicu u Batajnici neko namestio Izvor: MONDO

Tela 48 albanskih civila ubijenih 26. marta 1999. godine pronađena su dve godine kasnije u Batajnici.

Na pitanje zamenika tužioca za ratne zločine Mioljuba Vitorovića, kako je moguće da se desi zločin, da se tela iz Prizrena prebace u Batajnicu, a da policijski vrh o tome ništa ne zna, Obrad Stevanović je odgovorio da nema objašnjenje.

"Ja nemam odgovor šta se to desilo. To što je rađeno, rađeno je protiv interesa države. Moje mišljenje je da je to zavera koju je neko namestio Srbiji da bi imao dokaze u nekim postupcima koji se vode", ocenio je Stevanović.

On je rekao i da na Kosovu da marta 1999. godine nije bio komandant Posebnih jedinica policije (PJP) niti neposredni starešina prvooptuženom Radoslavu Mitroviću.

"Komandant PJP u to vreme ni formalno ni faktički nije postojao iako postoji percepcija da sam to bio ja", rekao je Stevanović na suđenju Mitroviću, bivšem komandantu 37. odreda PJP i još sedmorici srpskih policajaca optuženih za ubistvo 48 albanskih civila.

Mitrović je u svojoj odbrani izjavio da mu je Stevanović, kao komandant PJP bio neposredni starešina i da je njemu, kao pretpostavljenom, podnosio izveštaje sa terena, što to je naveo i veći broj svedoka u ovom postupku.

Sa Mitrovićem se u to vreme, kako je naveo Stevanović, viđao u štabu MUP-a Srbije u Prištini, ali to prema njegovim rečima nije bio odnos "nadređeni - potčinjeni", kako tvrdi prvooptuženi.

Stevanović je kazao da je komandant PJP bio do početka 1997. godine, kada je razrešen sa te funkcije i imenovan za pomoćnika ministra policije o čemu, kako je naveo, postoji pisani akt koji je predao i tužilaštvu.

Odred kojim je komandovao Mitrović bio je potčinjen komandi Prištinskog korpusa, odakle su išla sva naređenja, rekao je Stevanović, dodajući da je postojala pisana naredba generala Dragoljuba Ojdanića kojom se sve policijske snage potčinjavaju vojsci.

Prvooptuženi Mitrović je rekao da je 25. marta, dan pre zločina, iz združene komande dobio naredbu o organizovanju antiterorističke akcije na potezu Suva Reka-Orahovac-Samodreža, što Stevanović nije mogao da potvrdi, ali ni da isključi.

"Akcija na tom potezu bilo je svakodnevno, ali za taj konkretan slucaj ne znam", posvedočio je on.

Stevanović je rekao da su naredbe združene komande bile naredbe Prištinskog korpusa i prvi put ih je, kako je dodao, video u Hagu.

Za stradanje porodice Beriša u Suvoj Reci, on je rekao da ne zna konkretne činjenice i da je o zločinu saznao na suđenju bivšem predsedniku SRJ Slobodanu Miloševiću pred Haškim tribunalom.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE