• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusija traži specijalan sastanak sa NATO o Kosovu

Ruski ambasador pri NATO zatražio specijalan sastanak Saveta NATO-Rusija o Kosovu.

 Rusija traži specijalan sastanak sa NATO o Kosovu Izvor: MONDO

Ruski ambasador pri NATO Dmitrij Rogozin zatražio je specijalan sastanak Saveta NATO-Rusija, uz objašnjenje da Moskva strahuje od provociranja nasilja na Kosovu, koje bi imalo za cilj da misiju UN zameni misijom Evropske unije.

"Rusija strahuje od nasilja u pokrajini, nasilja koje bi bilo isprovocirano i koje bi bilo iskorišćeno da se objasni zašto bi UN trebalo da prepusti mandat EU. To je za nas potpuno neprihvatljivo. Mi smatramo da UN treba da ostane na Kosovu", izjavio je Rogozin u izjavi Tanjugu u Briselu.

"Jasno je da kosovski Srbi nisu zainteresovani za to da UN ode. Svi to znaju, te je očigledno da nasilje neće izazvati Srbi", naglasio je ruski ambasador, posle konferencije u Briselu na kojoj je učestvovao i generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer.

Rogozin je rekao da je zatražio "specijalni" sastanak Saveta NATO-Rusija posvećen Kosovu, koji bi bio održan krajem juna ili početkom jula.

On je oštro kritikovao planove NATO za obuku budućih "bezbednosnih snaga" Kosova.

"Te akcije su u skladu s Ahtisarijevim planom, koji ne odgovara rezoluciji UN 1244. Dakle, te akcije nisu u skladu s međunarodnim pravom", ocenio je Rogozin.

On je podsetio i na odluku američkog predsednika Džordža Buša da pošalje oružje kosovskim Albancima i nazvao je "skandaloznim kršenjem međunarodnog prava".

Rogozin se tokom konferencije, posvećene budućnosti NATO osvrnuo i na reči generalnog sekretara Shefera koji je kritikovao diplomatske "crvene linije" koje Rusija postavlja u međunarodnim odnosima.

"Stidim se što nismo uspeli da zaštitimo teritorijalni integritet i suverenitet Srbije upravo zbog toga što neki smatraju da ne treba da postoje crvene linije", rekao je Rogozin i naglasio da su za Rusiju te "crvene linije" poštovanje UN i međunarodnog prava.

Shefer je prethodno izjavio da Rusija i NATO "i dalje različito gledaju" na kosovsko pitanje.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE