• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PSSE o trgovini organima kosovskih Srba?

Miloš Aligrudić izjavio da bi problem nestalih Srba na Kosovu mogao da se nađe na dnevnom redu PSSE.

 PSSE o trgovini organima kosovskih Srba? Izvor: MONDO

Potpredsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) Miloš Aligrudić izjavio da bi problem nestalih Srba na Kosovu mogao da se nađe na dnevnom redu te institucije narednih dana i meseci.

"Inicijativa koju smo mi podneli prošla je Predsedništvo Parlamentarne skupštine i bez obzira na opstrukcije, koje je jedan deo članova Biroa Parlamentarne skupštine davao, ipak, je većina usvojila to da se pripremi izveštaj kroz Komitet PS za ljudska prava", kazao je Aligrudić Tanjugu.

Aligrudić, koji je završio posetu porodicama nestalih na Kosovu i Metohiji, rekao je da je predlog srpske delegacije imao podršku i predsednika PSSE Luisa Marija de Budža i da će taj predlog biti tema neke od narednih sesija.

"To je teška i užasna priča, iskreno se nadam da nije istinita, pre svega, zarad porodica tih ljudi, koji muče strašnu muku sa tim u vezi", kazao je Aligrudić i ocenio da se "očigledno u krugovima UNMIK-a, Kfora i dela međunarodne zajednice ta priča umrtvljuje".

On je istakao da je važno da se taj problem "ponovo oživi i da praktično narednih nedelja i meseci otpočne rasprava i diskusija u PSSE i da se ova tragična zbivanja ponovo iznesu u javnost".

To je neophodno, pre svega, zbog "onog dela međunarodne javnosti koji bi morao da bude zainteresovan s obzirom na to da su oni i odgovorni za vršenje vlasti na teritoriji Kosova i Metohije u ovom trenutku", dodao je Aligrudić.

On je kazao da bi Srbija mogla na taj način da vrši dodatni pritisak na deo međunarodne zajednice i na one države koje sada aktivno učestvuju u podeli odgovornog posla na teritoriji Kosova i Metohije.

"Razumemo da opstrukcija pravde, pre svega, proističe iz činjenice da su neka od tih lica, koja moraju biti odgovorna po komandnoj odgovornosti ili na neki drugi način, sada praktično u političkom vrhu kosmetskih Albanaca i da su ta lica podržavale SAD i neke evropske države", kazao je Alimpić.

On je dodao da su "ingerencije države Srbije u ovom trenutku u odnosu na istražnje radnje i na mogućnosti da samostalno gonimo počinioce krivičnih dela sužene ili skoro isključene i naravno sve što je preostalo kao mogućnost mora maksimalno biti iskorišćeno".

Aligrudić je podsetio da su "uspešno odbijene dve rezolucije koje propagiraju nezavisnost Kosova i Metohije u Savetu Evrope".

On je naveo da su, pre više od mesec dana, Konstantin Kosačev, predsednik Spoljnopolitičkog odbora Ruske Dume i šef ruske delegacije pri P S S E, kao i on kao šef srpske delegacije pri PSSE pokrenuli sa drugim poslanicima inicijativu da navodi Karle Del Ponte koji su se pojavili u njenoj knjizi budu predmet diskusije.

"Njeni navodi ukazuju na visok stepen mogućnosti da jedan broj nestalih za kojima se i danas traga, verovatno, tragično završio na taj način što su bili predmet trgovine ljudskim organima", rekao je Aligrudić.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE