• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljajić: Buduća vlada će završiti obaveze prema Hagu

Rasim Ljajić ocenio je da će buduća proevropska demokratska vlada u Srbiji "završiti hašku priču i skinuti taj balast sa leđa Srbije".

 Ljajić: Buduća vlada će završiti obaveze prema Hagu Izvor: MONDO

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom u Hagu Rasim Ljajić ocenio je da će buduća proevropska demokratska vlada u Srbiji "završiti hašku priču i skinuti taj balast sa leđa Srbije".

Povodom sednice Saveta bezbednosti o radu Tribunala u Hagu, gde će predstavnici haškog tužilaštva i suda predstaviti izveštaje, Ljajić je kazao da nije tačno da samo od političke volje Beograda zavisi da li će haški optuženici biti izručeni.

"I naš interes je da se oni što pre nađu u Hagu ali na žalost oni nisu locirani niti imamo trag koji vodi do haških optuženika iako nema nikakve sumnje da će nakon fromiranja vlade biti intenzivirane te aktivnosti", rekao je Ljajić novinarima u Nišu.

Prema njegovim rečima, "u izveštaju glavnog tužioca Tribunala ima i tačnih ocena koje ne sporimo ali ima stvari sa kojima se ne slažemo i koje su u koliziji sa realnošću".

"Činjenica je da četiri haška optuženika nisu uhapšena i izručena i mi smo svesni te obaveze ali nije tačna i ocena da su oni na dohvat ruke Beograda", rekao je Ljajić.

Ljajić je izrazio uverenje da će biti formirana demokratska proevropska vlada i da će ta vlada pitanje Haga držati otvorenim sve dok u potpunosti ne bude završeno. "Očekujem da će buduća vlada zatvoriti hašku priču i skinuti veliki balast sa leđa ove države", rekao je Ljajić.

On je istakao da ne postoje ni operativni podaci u ovom trenutku gde se nalaze haški optuženici.

"Imali smo izbore, dugu predizbornu kampanju, period formiranja vlade i nije realno očekivati da u ovakavom političkom ambijentu te aktivnosti budu intenzivirane ali biće nakon formiranja buduće vlade", rekao je Ljajić.

On je agenciji Beta rekao da će Srbija na sednici Saveta bezbednosti nastojati da ukaže da je uprkos svim teškoćama ostvaren napredak u njenoj saradnji s tim sudom.

Ukazao je da je Srbija omogućila tužilaštvu tribunala pristup arhivama ministarstva unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativne agencije.

"Imali smo ukupno 1.671 takav zahtev i na sve smo odgovorili, a 15 tih zahteva se trenutno procesuira", rekao je Ljajić i dodao da je i 400 svedoka oslobođeno obaveze čuvanja službene tajne.

Ljajić je istakao i da su srpske vlasti na zahtev Tribunala pružili zaštitu osmorici svedoka.

"Samo u jednom slučaju to nije učinjeno, jer je svedok rekao da mu nije potrebna zaštita", dodao je Ljajić.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE