• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Župljanina skrivao bivši ministar

MUP Srbije proverava ulogu bivšeg vojvodjanskog funkcionera i ministra za kojeg se pretpostavlja da je skrivao haškog begunca Župljanina

 Župljanina skrivao bivši ministar  Izvor: MONDO

DNK analizom potvrđen je identitet haškog optuženika Stojana Župljanina, potvrdila je portparol Okružnog suda Ivana Ramić i precizirala da je na osnovu DNK uzoraka koji su uzeti od Župljanina, istražnom sudiji stigao "pozitivan nalaz DNK analize".

U medjuvremenu, MUP Srbije proverava ulogu dr Koviljka Lovrea, bivšeg predsednika Izvršnog veća Vojvodine i ministra za poljoprivredu i šumarstvo Vlade SRJ, za kojeg se pretpostavlja da je skrivao haškog begunca Stojana Župljanina, saznaje "Blic".

Ovaj redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Novom Sadu je, kako je nezvanično rečeno u policiji, "na proveri" je zbog osnovane sumnje da je bio jedan od važnijih Župljaninovih jataka iz "novosadske veze".

Nakon višemesečnog opserviranja, kako saznaje list, Lovre je pre četiri dana priveden posle čega je krenula potraga za osumnjičenim Župljaninom u kojoj je, pored bezbednjaka Srbije učestvovalo i jedno odeljenje MUP-a Republike Srpske.

"Novosadsku vezu" su MUP i BIA počeli da prate pošto je Karla del Ponte, bivša tužiteljka Međunarodnog suda za ratne zločine, prošle jeseni ponovila tvrdnju da se Župljanin krije na području Novog Sada, apostrofirajući prigradska naselja Futog i Veternik.

Kada je klupko počelo da se odmotava, na površinu su isplivali podaci da je profesor Lovre u više redakcija dnevnih novina, tokom novembra prošle godine, objavljivao različite plaćene oglase neobične sadržine i tako nehotice skrenuo pažnju bezbednjaka na sebe.

Jedan od objavljenih Lovreovih oglasa (koji je jedan ugledni beogradski list odbio da objavi), sa tekstom "Čiča, vreme je, javi se bradi ili gutaču" osvanuo je u jednim lokalnim novinama. Pripadnici Bezbednosno-informativne agencije u saradnji sa bezbednosnim strukturama BiH pratili su ove šifrovane poruke i svakodnevno su motrili na profesora Lovrea.

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kaže da je krajnje neumesan i nekorektan komentar Haškog tribunala da je hapšenje Stojana Župljanina u Pančevu samo dokaz da se i ostali haški optuženici nalaze u Srbiji i da vlast može da ih uhapsi, samo ako želi.

"Što god da uradimo, Hag ima potrebe da drži lekcije. Najbolje je da pošalju Karli del Ponte materijal za novu knjigu... To što su oni izjavili nije korektno niti kolegijalno", rekao je Vukčević za beogradski "Press".

On je dodao da se ne osvrće na pritiske i "takve lekcije" te da njegovo tužilaštvo profesionalno radi i da želi da individualizuje odgovornost i tako skine krivicu sa celog naroda.

"Blic", pozivajući se na izvore iz Haga, piše da je mala verovatnoća da će haški tužilac Serž Bramerc uzeti u obzir hapšenje Župljanina i podneti Savetu bezbednosti UN dopunu svoj izveštaja i preinačiti ocenu o saradnji u pozitivnu.

"Bez obzira na hapšenje Župljanina, Bramerc za pozitivnu ocenu o saradnji sa Haškim tribunalom traži Ratka Mladića i preostale begunce u Hagu", rekao je ovaj izvor.

Hapšenje Župljanina - dokaz saradnje s Hagom

Hapšenje haškog optuženika Stojana Župljanina je najkonkretniji dokaz saradnje koji pokazuje da Srbija nikada nije prestala da potpuno saradjuje s Haškim tribunalom, ocenio je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Djelić.

"Doneo sam u Brisel dokument našeg Saveta za saradnju s Ttribunalom, gde su taksativno pobrojane sve činjenice da potpuno saradjujemo i ispunjavamo obaveze u tom domenu. Sigurno je da sada počinje naša ofanziva da se odblokira primena S S P -a", istakao je Djelić u intervjuu "Politici".

On je rekao da prva reagovanja u Briselu na ovu vest pokazuju da postoji dobra volja da se pokrene primena SSP.

"Verovatno će jedan broj zemalja članica EU hteti da vidi i program buduće vlade i to je razlog više da se ona što pre formira, jer bi i to ubrzalo proces evropskih integracija. Formiranje nove vlade sa punim kapacitetom bi dodatno doprinelo ovoj diplomatskoj ofanzivi", smatra Djelić.

Holandski ambasador u Beogradu Ron van Dartel smatra da je hapšenje haškog optuženika Stojana Župljanina korak u pravom smeru "pošto odgovornost onih koji su optuženi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti treba da bude ispitana pred sudom".
"Još je rano da bi se zaključilo da je puna saradnja sa Haškim tribunalom postignuta, a najbolji dokaz potpune saradnje bila bi predaja Ratka Mladića Tribunalu", rekao je van Dartel u intervjuu za beogradske "Večernje novosti".

Na pitanje hoće li Holandija čekati da i poslednji optuženi bude uhvaćen i poslat u Hag pre nego počne sa ratifikacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije s Evropskom unijom, ambasador Van Dartel je podsetio da je vlada u Amstedramu ta koja je nadležna da odluči o momentu u kome će poslati na ratifikaciju ovaj dokument.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE