• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ban Ki Munov izveštaj Savetu bezbednosti

Objavljen izveštaj generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Savetu bezbednosti.

 Ban Ki Munov izveštaj Savetu bezbednosti Izvor: MONDO

Misija Evropske unije na Kosovu i Metohiji (Euleks) preuzeće postepeno odgovornosti za međunarodnu policiju, pravosuđe i carinu u pokrajini, a Misija UN (UNMIK) biće ograničena na efikasnu operativnu kontrolu, navodi se u upravo objavljenom izveštaju generalnog sekretara UN Ban Ki Muna.

"EU će imati pojačanu operativnu ulogu u domenu vladavine prava u okviru rezolucije 1244 i pod vlašću Ujedinjenih nacija", navodi se u izveštaju generalnog sekretara Bana objavljenom na sajtu UN, uz primedbu da će rezolucija 1.244 ostati na snazi, "osim ukoliko Savet bezbednosti ne odluči drugačije".

UN će na Kosovu, kako se navodi u izveštaju, pored funkcija koje još treba definisati, obavljati "nadziranje i izveštavanje, olakšati tamo gde je neophodno i moguće kosovski angažman u međunarodnim sporazumima i podsticati dijalog između Prištine i Beograda po praktičnim pitanjima, kao i pitanja u vezi sa sprovođenjem odredaba navedenih u pismu Borisu Tadiću i Fatmiru Sejdiuu."

U Banovom izveštaju se procenjuje da bi misija EU na Kosmetu mogla "korisno da doprinese radu UN i pozitivno utiče na upotrebu ograničenih sredstava", a generalni sekretar je "razmotrio i opšti interes UN da regionalne organizacije doprinesu naporima UN u očuvanju međunarodnog mira i bezbednosti".

"Moja je procena da su događaji na Kosovu imali i imaće značajan uticaj na fukcionisanje UNMIK. Od osnivanja, 1999. godine, UNMIK je ostvario napredak u ispunjavanju i završavanju zadataka postavljenih rezolucijom 1.244 i opseg njegovih aktivnosti je znatno smanjen. Posle stupanja na snagu ustava Kosova, moja je procena da UNMIK, kao privremena administracija, više neće biti u stanju da efikasno obavlja većinu svojih obaveza", naveo je Ban.

"Ukoliko se ne postavimo pažljivo, nedavna dešavanja i buduće realnosti na terenu mogli bi voditi ka povećanju napetosti između zajednica na Kosovo i mogli bi dovesti do trenja između UNMIK-a i drugih lokalnih i međunarodnih faktora na Kosovu", upozorio je Ban.

Generalni sekretar je dodao da postoji sve veća potreba da budu obezbeđeni međunarodni mir i bezbednost i očuva nasleđe UN i međunarodne zajednice na Kosovu i u regionu.

Ban ističe da "upravo iz tih razloga i uputstava Saveta bezbednosti" namerava da rekonfiguriše međunarodno civilno prisustvo na Kosovu.

"Postoji praktična potreba za izmenjeno međunarodno prisustvo koje je najpogodnije za rešavanje sadašnjih i budućih potreba na Kosovu. S obzirom na evropsku budućnost i Kosova i Srbije i imajući na umu spremnost EU da igra značajniju ulogu na Kosovu u domenu vladavine prava, nameravam da iznesem praktična rešenja koja će omogućiti EU da poveća svoju ulogu u tom sektoru", dodao je Ban.

Ban je napomenuo da namerava još da se konsultuje sa relevantnim partnerima, uključujući EU i Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) kako bi bile određene funkcionalne odredbe za nastavak međunarodnog civilnog prisustva na Kosmetu i njihovo što skorije sprovođenje.

"Uveren sam da će vlasti u Prištini i Beogradu, kao i stanovništvo Kosova, nastaviti da sarađuju sa UN u očuvanju i ojačavanju mira i stabilnosti kako bi Kosovo i ostatak Balkana napredovali ka stabilnijoj i prosperitetnijoj budućnosti u Evropi", zaključio je u Izveštaju generalni sekretar UN.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE