• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šešelj u kontaktu s "prijateljem Radovanom"

"Ja sam preko vikenda kontaktirao svog prijatelja Radovana Karadžića", rekao Vojislav Šešelj u Haškom Tribunalu

 Šešelj u kontaktu s "prijateljem Radovanom" Izvor: MONDO

Optuženi Vojislav Šešelj opovrgavao je na suđenju pred haškim Tribunalom iskaz svedoka optužbe Safeta Sejdića, pozivajući se na informacije koje je, kako je rekao, dobio od Radovana Karadžića, s kojim je "preko vikenda" posredno kontaktirao.

Sejdić je prošle nedelje posvedočio da je 1993. godine, tokom napada Vojske Republike Srpske na Crnorečnu visoravan kod Olova, video Šeselja sa Radovanom Karadžićem, Ratkom Mladićem i drugim zapovednicima, među kojima je bio i "četnik" Vasilije Vidović zvani Vaske. Svedok je tvrdio da je čuo Šeselja kako poziva srpske vojnike da "ništa živo ne ostavljaju", dok su tenkovi i druga oruđa VRS otvarala vatru.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Šešelj je negirao Sejdićevo svedočenje, tvrdeći da se napad VRS na Nišićku visoravan kod sela Crna Rijeka trajao od 9. do 11. novembra 1993. godine, kada je on bio angažovan u predizbornoj kampanji u Srbiji. Iz svoje knjige "Žari, pali, dedinjski dizdare", Šešelj je naveo da je da je tih dana davao intervjue lokalnim radio stanicama u Srbiji.

"Ja sam preko vikenda kontaktirao svog prijatelja Radovana Karadžića i on me je obavestio da je 9. novembra 1993. bio u Beogradu", rekao je zatim Šešelj.

Pošto ga je predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti pozvao da o tom kontaktu pruži više detalja, Šešelj je uzvratio da je "svoje saradnike uputio da kontaktiraju neke ljude koji su u kontaktu sa Radovanom Karadžićem i da pitaju gde je Karadžić bio 9. novembra 1993." godine.

"Dobio sam od njih informaciju da je bio u Beogradu tog dana i ja sam zahvalan na tome mom prijatelju Radovanu Karadžiću", kazao je Šešelj. On je u sudnici prikazao i isečke iz beogradskih novina od 10. novembra 1993. sa navodima iz intervjua Karadžića televiziji Rojters prethodnog dana.

"Pokušao sam da iste informacije dobijem i od svog prijatelja Ratka Mladića, ali će mi dan-dva zakasniti za ovo unakrsno ispitivanje", napomenuo je Šešelj. On je tvrdio i da Mladića tokom rata nikada nije sreo na terenu u BiH, nego samo dva puta u Beogradu.

Svedok Sejdić je, međutim, ostao pri svom iskazu da je Šešelja video sa Karadžićem i Mladićem tokom napada na Crnu Rijeku.

Na pitanje zašto to nije pomenuo ni u jednoj od pet izjava koje je od 1996. do 2006. godine dao bezbednosnim agencijama BiH i istražiteljima Tribunala, Sejdić je odgovorio da ga niko o tome nije pitao.

Šešelj je, tokom ispitivanja, izjavio i da bi "pre svoj život položio nego što bi pomogao da budu uhapšeni Karadžić i Mladić", a Sejdić je na to odvratio: "Ja bih dao svoju glavu da tebe rešim za sva vremena".

Optuženi je tvrdio i da je svedok, nasuprot svom iskazu, 1992. godine dobrovoljno pristupio "radnom vodu" u sastavu jedinice VRS iz Semizovca kod Sarajeva i da je u poslednje dve ratne godine dobio oružje i postao "jedan od najistaknutijih boraca" interventnog voda Semizovačkog bataljona VRS.

Šešelj je, pritom, citirao iz izjava svedokovog oca i drugog pripadnika "radnog voda" Mehe Osmanovića koji je tvrdio i da je Sejdić pucao na pripadnike ABiH.

Svedok je sve to negirao, ponavljajući da je od aprila 1992. godine bio prisiljen da u "radnom vodu" VRS kopa rovove na prvoj liniji fronta. On je potvrdio da je nosio oružje vođi "interventnog voda"
Rajka Jankovića i da su mu pri kraju rata srpski vojnici dali automatsku pušku sa par metaka i isturali ga "napred, da ispituje gde su Muslimani".

Pošto je Šešelj u sudnici prikazao fotografiju "interventnog voda" iz 1993. na kojoj Sejdić u civilnoj odeći drži automatsku pušku, zajedno sa uniformisanim borcima VRS, svedok je tvrdio da su mu pušku dali samo za fotografisanje.

Šešelj je opovrgavao i iskaz Sejdića da su vojnici RS 1994. isturali pripadnike "radnog voda" kao "živi štit" od napada muslimanskih snaga na brdu Žuč iznad Sarajeva, ali je svedok ponovio da je to istina.

Lider SRS, koji je optužen za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93. godine, unakrsno ispitivanje Sejdića će završiti sutra, posle čega će tužioci pred sudije izvesti svog sledećeg svedoka.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE