• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tuča u Gračanici - radikal protiv obezbeđenja

U zgradi Skupštine Prištine, izmeštenoj u Gračanicu, sukobili su se predsednik prištinskog odbora SRS Dragutin Perić i radnici obezbeđenja.

 Tuča u Gračanici - radikal protiv obezbeđenja Izvor: MONDO

U saopštenju gradske skupštine navodi se da se Perić obezbeđenju predstavio kao novoizabrani gradonačelnik Prištine i da je, posle verbalnog sukoba i ignorisanja upozorenja, udario šefa obezbeđenja Žikicu Jorgića.

Radnici obezbeđenja su posle toga izveli Perića iz zgrade.

Na lokalnim izborima, održanim 11. maja, Srpska radikalna stranka je u Skupštini Prištine osvojila 23 od ukupno 49 odborničkih mesta.

Konstitutivna sednica novoizabranog parlamenta održana je 13. juna, ali su u sali bili samo predstavnici SRS-a i grupe građana Vidovdan, koja je osvojila tri odbornička mandata. Te dve odborničke grupe imaju većinu u prištinskom parlamentu.

Sednicu su bojkotovali odbornici Demokratske stranke, Demokratske stranke Srbije (DSS), Nove Srbije (NS), Socijalističke partije Srbije i grupe građana Pokret za opstanak.

Najstarija odbornica Ljiljana Savić, iz koalicije DSS-NS, konstatovala je tada da ne postoje uslovi za održavaje sednice jer su od 49 odbornika, osmorica radnici lokalne samouprave, što je, kako je navela, u suprotnosti sa Zakonom o lokalnoj samoupravi.

Odbornici SRS-a grupe građana Vidovdan su održali konstitutivnu sednicu na kojoj je Perić izabran za gradonačelnika, a Radovan Ničić, koji je na listi radnika lokalne samouprave, izabran je za predsednika Skupštine Prištine.

Postoji i pravna nejasnoća o tome ko bi kome trebalo da preda dužnost, jer je poslednji gradonačelnik Prištine na izborima izabran 1997. godine, a na Kosovu su u međuvremenu funkcije obavljali lokalni koordinatori koje je imenovala Vlada Srbije.

Predstavnici koalicije DSS-NS zatražili su od Vlade Srbije i Ministarstva za Kosovo da odgovore kako će biti konstituisani novoizabrani organi opštinskih samouprava u takvoj situaciji, ali vlada i ministarstvo nisu odgovorili.

Koalicija DSS-NS je pitala vladu i ministarstvo i da li će dosadašnji lokalni koordinatori koje je imenovala vlada biti razrešeni dužnosti ili će predati dužnost novoizabranim gradonačelnicima.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE