• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šešelju će zabraniti komunikaciju?

Ako se ispostavi da je Vojislav Šešelj zloupotrebio pravo na komunikaciju, postoji mogućnost da mu Sekretarijat Tribunala oduzme to pravo

 Šešelju će zabraniti komunikaciju? Izvor: MONDO

U slučaju da se ispostavi da je neki Haški protvorenik zloupotrebio pravo na privilegovanu komunikaciju, postoji mogućnost da mu Sekretarijat Tribunala oduzme to pravo, rečeno je Tanjugu u Haškom sudu.

Sudsko veće Tribunala koje sudi Vojislavu Šešelju prevashodno se bavi tim slučajem, ali posle njegove izjave da je bio u kontaktu s nekim haškim beguncima i naknadnog objašnjenja te izjave, može da odluči o eventualnim daljim koracima, izjavila je Tanjugu portparol Tribunala Nerma Jelačić.

Pošto je Šešelj pre nekoliko dana na suđenju pomenuo da je bio u kontaktu s nekim haškim optuženicima koji su i dalje u bekstvu, Sudsko veće je bilo zainteresovano da čuje njegovo objašnjenje, rekla je Jelačićeva.

Šešelj je izjavio da su njegovi saradnici stupili u kontakt s Ratkom Mladićem i Radovanom Karadžićem, a sudskom veću je naknadno objasnio da nije to učinjeno direktno, već posredno.

"Sada je do diskrecionog prava Sudskog veća šta će dalje, jer se Sudsko veće ne bavi time, već samo Šešeljevim slučajem", naglasila je Jelačićeva.

Ona je, u izjavi Tanjugu, objasnila da, prema Pravilniku o radu Haškog tribunala i Pravilniku o funkcionisanju pritvorske jedince u Sheveningenu, svaki optuženi koji se nalazi u pritvoru ima pravo na telefonske pozive i komunikaciju sa svojim najbližima i, naročito, sa svojom odbranom.

Svi pozivi i drugi vidovi komunikacije su pod prismotrom Sekretarijata, ne u smislu da se snimaju, već da se registruju - ko koga zove i kada, rekla je Jelačićeva.

Prema njenim rečima, optuženi koji se sami brane, kao što je Šešelj, imaju pravo na privilegovanu komunikaciju, što znači da mogu da obavljaju telefonske razgovore sa svojim pravnim savetnicima, a da se to ne registruje.

Prema Pravilniku o komunikaciji, ukoliko se ispostavi da je optuženi zloupotrebio pravo na takvu vrstu privilegovane komunikacije, postoji mogućnost da mu Sekretarijat Tribunala oduzme to pravo, rekla je Jelačićeva.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE