• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Riper: Euleks u punoj saglasnosti sa rezolucijom

Ambasador Francuske u UN Žan Moris Riper je na sednici Saveta bezbednosti izrazio podršku planu generalnog sekretara Ban Ki Munu.

 Riper: Euleks u punoj saglasnosti sa rezolucijom  Izvor: MONDO

Ambasador Francuske u UN Žan Moris Riper je na sednici Saveta bezbednosti izrazio podršku planu generalnog sekretara Ban Ki Munu o rekonfiguraciji UNMIK-a, ocenjujući da će uloga misije EU biti u "punoj saglasnosti sa međunarodnim pravom i rezolucijom 1244".

"Određena operativna prilagođavanja je neophodno učiniti", rekao je francuski ambasdor, dodajući da je u toku raspoređivanje misije Euleksa, koji će imati sve veću operativnu ulogu u "punoj saglasnosti sa međunarodnim pravom i rezolucijom 1244".

Riper je rekao da se generalni sekretar UN konsultovao sa svim zainteresovanim stranama i, prema njegovim rečima, pokazao veliku želju za nepristrašnošću.

Kosovski Srbi i Albanci moraju rešiti svoje međusobne nesuglasice dijalogom, kazao je on, a stanovništvo i vlasti Kosova, kako je dodao, moraju biti odgovorni u trenutku kada Kosovo preuzima svoju ulogu u međunarodnoj zajednici, poštojući pre svega principe multietničnosti.

Riper je ocenio da će ustav Kosova omogućiti Kosovu da radi i živi po evropskim standardima i podsetio da su Francuska i još neke zemllje priznale nezavisnost pokrajine, a druge nisu.

"Svesni smo različitih reakcija, ali svi moraju da imaju u vidu promenjenu realnost na Kosovu. Pesmistička predviđanja se nisu obistinila, situacija je mirna, institucije funkcionišu", rekao je francuski ambasador.

To je, prema njegovim tvrdnjama, "omogućeno međunarodnim civilnim i vojnim prisustvom", ali je ukazao da je to što je postignuto krhko i u cilju održanja i konsolidacije multietničkog Kosova civilno prisustvo je potrebno nastaviti.

Ambasador Francuske, zemlje koja od 1.jula predsedava EU, posebno je pozdravio predanost predsednika Borisa Tadića na uključivanju Srbije u EU.
Potpisivanje SSP je prvi korak ka toj budućnosti, a Francuska koja preuzima predsedavanje će dati snažan podsticaj perspektivi Sribje u EU, rekao je Riper.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE