• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija u utorak dobija predsednika parlamenta

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije biće nastavljena 24. juna. Očekuje se da Đukić-Dejanović bude izabrana za predsednicu parlamenta.

 Srbija u utorak dobija predsednika parlamenta Izvor: MONDO

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije biće nastavljena u utorak, 24. juna u 16 sati, saopštilo je skupštinsko Odeljenje za odnose sa javnošću.

Nastavak prve sednice Skupštine Srbije zakazao je narodni poslanik Jovan Krkobabić koji kao najstariji poslanik predsedava sednicom do konstituisanja parlamenta.

Na toj sednici, kako saznaje B92, za predsednicu parlamenta biće birana potpredsednica SPS-a Slavica Đukić-Dejanović. Sednica će posle tog izbora najverovatnije biti prekinuta, jer sve stranke još nisu dostavile kandidate za potpredsednike parlamenta, kao ni za radna tela.

Prema najavama, novu skupštinsku većinu činiće stranke koalicija Za evropsku Srbiju i SPS-PUPS-JS.

Ukoliko bude izabrana, Slavica Đukić-Dejanović imaće pravo da prekine konstitutivnu sednicu i da zakaže novu vanrednu sednicu na čijem bi dnevnom redu mogli da se nađu predlozi za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i gasni aranžman sa Rusijom.

Ustavom je predviđeno da Skupština većinom glasova od svih poslanika, odnosno najmanje 126, bira predsednika, kao i jednog ili više potpredsednika parlamenta.

Predsednik Skupštine predstavlja parlament, saziva sednice, njima predsedava i obavlja druge poslove određene Ustavom, zakonom i Poslovnikom o radu Skupštine.

Prema Poslovniku o radu parlamenta, kandidata za predsednika može da predloži najmanje 30 poslanika, a predlog treba da sadrži - ime i prezime kandidata, biografiju, stranačku pripadnost, obrazloženje i saglasnost kandidata.

Izvestilac u ime predlagača ima pravo da obrazloži predlog, o čemu se potom otvara pretres.

Pre pristupanja izboru predsednika, Skupština odlučuje da li će se glasati tajno ili javno, a poslanik glasa samo za jednog kandidata.

Parlament je konstituisan kada budu izabrani i potpredsednici, formirana radna tela i imenovan sekretar Skupštine.

Na isti način kao i predsednik biraju se i potpredsednici parlamenta, kojih će u ovom sazivu, prema dogovoru parlamentarnih stranaka, biti ukupno šest.

U međuvremenu stranke treba da formiraju svoje poslaničke klubove, čime će biti zaokruženo konstituisanje Skupštine Srbije.

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije održana je 11. juna, ali je odlukom predsedavajućeg prekinuta nakon što su verifikovani poslanički mandati.

(www.mtsmondo.com/agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE