• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić (ne)će večeras saopštiti ime mandatara

Predsednik Srbije neće večeras saopštiti ime mandatara za sastav Vlade Srbije, kako su to nezvanično najavljivali mediji.

 Tadić (ne)će večeras saopštiti ime mandatara Izvor: MONDO

Boris Tadić odluku o mandataru saopštiće kada ga stranke ili koalicije zvanično obaveste da su obezbedile parlamentarnu većinu, rečeno je Tanjugu u Kabinetu predsednika Republike.

Mediji su ranije tokom dana javili da se očekuje da Boris Tadić večeras saopšti ko će biti novi premijer Srbije.

Sednica užeg Predsedništva Demokratske stranke (DS) završena je popodne, ali nije odlučeno ko će biti novi premijer Srbije.

Sednica na kojoj je razmatran sastav buduće vlade, trajala je više od pet sati.

Glavni odbor DS je ranije ovlastio Tadića da pregovara o formiranju vlade.

Prema informacijama agencije Beta, izbor Vlade Srbije mogao bi da bude na dnevnom redu Skupštine Srbije u petak, 27. juna.

Beogradski mediji javljaju da su u najužem izboru dosadašnji ministar finansija Mirko Cvetković i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

Cvetković je novinarima izjavio da još nije odlučeno da li će on biti budući premijer. On je potvrdio da mu je ponuđeno mesto premijera i da se o tome još razgovara.

"Bilo je razgovora o tome i ti razgovori još nisu završeni", rekao je on.

Cvetković je povodom zahteva Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) da se penzije povećaju na 70 odsto prosečne plate u Srbiji naveo da to najverovatnije neće biti izvodljivo tokom ove godine.

Ti zahtevi će, prema njegovim rečima, biti još razmatrani i napraviće se računica kada bi to moglo da bude izvodljivo.

Pozivajući se na dobro obaveštene izvore, Beta javlja da će funkcija premijera ipak pripasti Jeremiću, ali i da će Tadić konačnu odluku doneti nakon sednice Predsedništva Demokratske stranke.

Tadić je uporedo sa čelnicima koalicije SPS-PUPS-JS razgovarao i sa strankama koje su na izbore izašle zajedno sa DS, ali nije saopšten konačan dogovor o raspodeli funkcija u budućoj vladi.

Prethodnih dana mediji su objavili da u G17 plus nisu najsrećniji raspodelom resora, kao i da je Mlađan Dinkić Tadiću zamerio da je socijalistima dao mnogo više nego njegovoj stranci.

I dok "Alo" tvrdi da će srpska Vlada imati čak 29 ministarstava kako bi se zadovoljili svi stranački apetiti i da ćemo imati po dva ministarstva sa različitim imenima, ali istim oblastima delovanja, "Blic" kalkuliše u postojećim okvirima od 24 ministarstva.

Novina je funkcija zamenika premijera koja će pripasti Ivici Dačiću, koji će biti i ministar policije.

Vlada će imati i dva potpredsednika: Mlađana Dinkića, koji će biti i ministar ekonomije i Jovana Krkobabića. Ukoliko ne postane premijer Vuk Jeremić će ostati šef diplomatije, na staroj funkciji ministra odbrane ostaje Dragan Šutanovac, dok će Dušan Petrović nastaviti da obavlja funkciju ministra pravde.

Oliver Dulić će biti nagrađen za uspešno upravljanje Skupštinom u prethodnom sazivu, pa će mu najverovatnije pripasti mesto ministra za evropske integracije.

Milan Marković biće stari-novi ministar za državnu upravu i lokalnu samoušpravu, Saša Dragin će dobiti na upravljanje poljoprivredu, Rasim Ljajić će ostati u kabinetu ministra za rad i socijalnu zaštitu, Snežana Samardžić u ministarstvu za sport, a Tomica Milosavljević će opet biti ministar zdravlja.

Ukoliko Cvetković bude bio novi premijer, na mesto ministra finansija doći će Janko Guzijan, a Bajramu Omeragiću pripašće mesto ministra za regionalni razvoj.

A sada slede socijalisti. Za ministra prosvete "viđen" je Žarko Obradović, ministra energetike Dušan Bajatović, Milutin Mrkonjić će preuzeti infrastrukturu, a nauku Petar Škundrić. SPS-u će pripasti i ministarstvo za Kosovo i Metohiju, koje će možda biti i ukinuto, a nadležnosti vraćene Koordinacionom centru.

Verica Kalanović iz G 17 plus biće ministarka za NIP, ovoj stranci će pripasti još i ministarstvo telekomunikacija, ali i kulturu, a namesto Brajovića tu funkciju će obavljati ili Goran Paskaljević ili Nebojša Bradić.

SPO bi voleo da opet vodi ministarstvo trgovine, ali bi tu fotelju i DS, koji još treba da odredi i ministre za zaštitu životne sredine i dijasporu.

(agencije/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE