• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Solana: Ubrzano raspoređivanje Euleksa

Havijer Solana kaže da poslednje "odluke iz Njujorka" omogućavaju da se ubrza raspoređivanje civilne misije EU na Kosovu.

 Solana: Ubrzano raspoređivanje Euleksa Izvor: MONDO

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je da poslednje "odluke iz Njujorka" omogućavaju da se u bliskoj saradnji sa Ujedinjenim nacijama ubrza raspoređivanje civilne misije EU na Kosovu i da joj se da "važna uloga u kosovskim poslovima".

"Pozdravljamo izveštaj generalnog sekretara UN o aktivnosti UNMIK-a na Kosovu i podržavamo njegov plan da izmeni format međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu", rekao je Solana u intervjuu ruskoj agenciji Interfaks.

Na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku održanoj prošlog petka Srbija i Rusija su se usprotivile raspoređivanju Euleksa bez odobrenja Saveta bezbednosti i saglasnosti Beograda.

EU "namerava da igra vodeću ulogu u poslovima koji se tiču Kosova, naročito u oblasti vladavine zakona", istako je Solana u intervjuu ruskoj agenciji pred večerašnji početak dvodnevnog samita Rusija-EU u sibirskom gardu Hanti-Mansijsku.

Odgovarajući na pitanje kada bi Srbija "i uz kakve uslove mogla postati članica EU", Solana je izrazio zadovoljstvo što je sa Srbijom potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

"To je važan i dugo očekivani korak na putu Srbije u EU", rekao je Solana i dodao da "srpsko rukovodstvo jasno zna kakvi su uslovi za članstvo u EU, i kreće se unapred u tom pravcu".

"Nadamo se da ćemo uskoro biti svedoci brzog napretka u toj oblasti", rekao je visoki predstavnik EU.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE