• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Konstituisana Skupština Srbije

Skupština Srbije u petak je izborom članova odbora i sekretara parlamenta završila proces konstituisanja novog saziva.

 Konstituisana Skupština Srbije  Izvor: MONDO

Parlament je na predlog predsednice Slavice Đukić-Dejanović sa 126 glasova za novog sekretara izabrao diplomiranog pravnika Veljka Odalovića iz SPS-a.

Imenovanjem sekretara parlamenta završena je prva sednica novog saziva Skupštine Srbije, koja je počela 11. juna verifikacijom poslanickih mandata.

Parlamentarna većina uspostavljena je 25. juna, izborom Slavice Đukić-Dejanović za predsednika Skupštine, a parlament je juče izabrao sest potpredsednika.

Skupština je većinom glasova izabrala članove 30 skupštinskih odbora, u čiji sastav su ušle sve poslaničke grupe srazmerno snazi u parlamentu.

U Skupštini Srbije su konstituisana tri odbora - Administrativni, Zakonodavni i Odbor za pravosuđe i upravu.

Za predsednika Administrativnog odbora jednoglasno je izabran šef poslaničkog kluba SRS Tomislav Nikolić, a za njegovog zamenika Nenad Konstantinović iz poslaničke grupe Za evropsku Srbiju (DS).

Na čelu Zakonodavnog odbora kao i u prethodnom sazivu biće poslanik DS Vlatko Ratković, a njegov zamenik Gordana Pop Lazić iz SRS.

Za predsednika Odbora za pravosuđe i upravu jednoglasno je izabran Boško Ristić, takođe član DS, a njegov zamenik biće izabran naknadno, kada opozicione stranke upute predlog.

Ostali odbori trebalo bi da se konstituišu narednih dana, a prema dogovoru poslaničkih grupa 14 od njih 30 vodiće predstavnici opozicije.

Predsednica Skupštine je najavila da će parlament iduće sedmice razmatrati predloge zakona o vladi i ministarstvima, a možda izabrati i vladu, dodajući da ti akti jos nisu stigli u proceduru, ali se očekuje da to bude tokom dana ili sutra.

Konstituisanje preostalih 27 odbora i izbor njihovih predsednika i zamenika biće narednih dana.

Na jučerašnjoj sednici jednoglasno je izabrano šest potpredsednika Skupštine.

Iz redova partija koje su formirale većinu u Skupštini, izabrani su Gordana Čomić iz Demokratske stranke i Nikola Novaković iz G17 plus.

Opoziciju na funkcijama potpredsednika predstavljaju Nataša Jovanović i Božidar Delić iz Srpske radikalne stranke, Radojko Obradović iz Demokratske stranke Srbije i Judita Popović iz Liberalno demokratske partije.

Poslanici vladajuće koalicije trebalo bi danas da upute u Skupštinu Srbije Predlog zakona o ministarstvima čime će početi procedura izbora nove vlade Srbije.

Predlog zakona predviđa uvođenje novih ministarstava, od kojih je jedno za prostorno planiranje i građevinu, a drugo za ljudska i manjinska prava.

Prema radnoj verziji tog zakona, uvodi se Ministarstvo za Nacionalni investicioni plan, a nova vlada će zadržati i Ministarstvo za Kosovo i Metohiju.

Kako saznaje agencija Beta, resor poljoprivrede i ekologije biće spojeni u jedno ministarstvo.

Nova vlada će imati četiri potpredsednika, od kojih će tri imati resore.

Za sada je predviđeno formiranje 24 ministarstava, od kojih će 23 biti resorna, a jedno bez portfelja, rezervisano za predstavnika bošnjačke liste Bajrama Omeragića.

Postoji mogućnost da se formira još jedno ministarstvo koje bi trebalo da pripadne predstavnicima Mađarske koalicije.

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić i lider G17 plus Mlađan Dinkić potpisali su sinoć koalicioni sporazum kojim je utvrđena raspodela resora u novoj Vladi Srbije.

(agencije/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE