• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mirko Cvetković mandatar

Predsednik Srbije Boris Tadić dao je u petak uveče mandat za sastav nove republičke vlade dasadašnjem ministru finansija Mirku Cvetkoviću

 Mirko Cvetković mandatar Izvor: MONDO

Saopštenje je izdato iz kabineta predsednika Tadića, neposredno pošto je Predsedništvo DS završilo zasedanje, oko 18.30 sati, na kojem je bilo reči o budućem mandataru

"Predsednik Srbije Boris Tadić odlučio je danas da Skupštini Srbije predloži da kandidat za predsednika Vlade Srbije bude dosadašnji ministar finansija Mirko Cvetković", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je posle obavljenih konsultacija sa predstavnicima svih parlamentarnih stranaka i lista, Tadić saopštio da je postignuta većina u Skupštini Srbije i da će novu vladu formirati lista "Za evropsku Srbiju", koalicija SPS-PUPS-JS, koalicija "Za evropski Sandžak" i Savez vojvodjanskih Madjara.

Osim Mirka Cvetkovića, u medijima su se kao kandidati za novog mandatara pominjali još dvojica funkcionera DS-a, Bojan Pajtić i Vuk Jeremić.

Dosadašnji ministar finansija Cvetković, rodjen je 1950. godine u Zaječaru. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Radni staž je počeo u Rudarskom institutu gde je radio deset godina. Potom je prešao u Ekonomski institut i tu radio šest godina, a narednih sedam godina je bio konsultant u CES MECON-u. U toku 1985. godine kao istraživač je proveo jedan semestar na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Mančester u Velikoj Britaniji.

Od 1998. do 2001. godine je bio savetnik u Rudarskom institutu, a od januara 2001. godine je bio na mestu zamenika ministra u republičkom ministarstvu za privredu i privatizaciju. Bio je direktor Agencije za privatizaciju (2003-2004), a od 2005. godine specijalni savetnik u CEO Intercon Consalting/CES Mecon.

Za ministra finansija u Vladi Srbije izabran 15. maja 2007. godine.

Cvetković je jedan od prvih domaćih eksperata-konsultanata koji je 80-tih godina radio kao spoljni konsultant za Svetsku banku na većem broju projekata u Pakistanu, Indiji i Turskoj.

Radio je kao konsultant UNDP-a na projektu u Somaliji, na projektima firmi RCG (Vašington) i IDEA (Madrid) i na projektima u Ukrajini (Zaporožje) i Adigeji (Maikop).

Govori engleski jezik. Oženjen je Zoricom i imaju kćerku Olgu i sina Aleksandra.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE