• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Košarkaš, tuča, bekstvo, Hilari i diplomata

Mladi Srbin optužen za teško ranjavanje Amerikanca u tuči, pušten uz kauciju, otišao u Srbiju, a vicekonzula optužuju da mu je pomogao u bekstvu.

 Košarkaš, tuča, bekstvo, Hilari i diplomata Izvor: MONDO

Dvoje senatora, Čarls Šumer i Hilari Klinton, kao i član Predstavničkog doma Moris Hinči, obratili su se šefici diplomatije Kondolizi Rajs sa zahtevom da kod vlasti u Beogradu isposluje da povuku diplomatski imunitet vicekonzulu Srbije u Njujorku Igoru Miloševiću.

Taj prilično neuobičajen potez načinili su povodom "nelegalnog odlaska" iz SAD srpskog košarkaša Univerziteta Binghempton, Miladina Kovačevića, koji je bio uhapšen kao "učesnik nasilja počinjenog 4. maja nad kolegom Brajanom Stajnhauerom, koji je u kritičnom stanju i još bez svesti".

U tuči, koja je navodno počela pošto se Brajan Stajnhauer "nabacivao" Kovačevićevoj devojci, učestvovali su i Edin Džubur (24) i Sanel Softić (21), koji su takođe uhapšeni pošto je Brajan završio sa frakturom lobanje, slomljenom vilicom i podlivima ispod očiju.

Posle tog incidenta, Kovačević je uhapšen, a troje političara slute da je posle izlaska iz pritvora na osnovu kaucije od 100.000 dolara, koje je njegova porodica položila 6. juna, on na nezakonit način, samo tri dana kasnije, a uz pomoć vicekonzula Miloševića, odleteo iz Amerike, sa aerodroma Njuark.

Uz pretpostavku da je Kovačeviću u našem konzulatu izdat "vanredni pasoš, pošto su redovni oduzeli američki organi", kongresmeni sugerišu Rajsovoj da "upotrebi sva raspoloživa sredstva" da Beograd "locira Kovačevića i da ga vrati u SAD, a da Miloševiću uskrati diplomatski imunitet", piše "Politika" .

Njujorški konzulat Srbije izdao je saopštenje za američku štampu, u kojem se izražava žaljenje što je do incidenta došlo, uz nadu u oporavak povređenog studenta. Kako se navodi, posle hapšenja Kovačevića je "u skladu sa Bečkom konvencijom o konzularnim poslovima, i uobičajenom standardima diplomatske prakse, Generalni konzulat Republike Srbije u Njujorku pomogao Kovačevićevoj porodici u transferu fonda za kauciju": "Ni u jednom trenutku nije postojala namera Generalnog konzulata Republike Srbije da Kovačević napusti zemlju (SAD).”

Roditelji mladića priznaju da su pomogli sinu da pobegne u Srbiju. On se krije, ali ne od policije, nego od novinara, izjavili Petar i Branka Kovačević za "Njujork post"

Kovačevićeva majka Branka, psihijatar po struci, izjavila je novinaru ovog lista da je nagovorila sina da pobegne američkim vlastima, pošto je položio kauciju jer je "sve postalo medijski cirkus u kojem njegov glas nije mogao da se čuje".

Zaista, novinski izveštaji prepuni su priča o "krupnom i nasilnom Srbinu" koji je poznat jer se "bije i na najmanju provokaciju".

Petar Kovačević, otac begunca, inače ortopedski hirurg, rekao je da oni misle da je njihov sin "žrtva grupe ljudi koja se udružila protiv stranca".

Oni, ipak, nisu sigurni da li će se Kovačević vratiti u SAD da se suoči sa tamošnjim pravosuđem. Rekli su da im je sin u Srbiji, ali da se krije jer novinari opsedaju njihovu kuću u Kuli. "Vlasti ga ne traže, a on se krije zbog novinara", objašnjavaju Kovačevići.

Dvadesetogodišnji Kovačević, zvani Minja, 6. juna je izašao iz zatvora uz kauciju od 100.000 dolara koju su njegovi roditelji poslali Igoru Miloševiću, zameniku srpskog konzula u Njujorku. Američke vlasti smatraju da je Kovačević pobegao sa "rezervnim" pasošem, a da je u to umešan i Milošević.

"Zahvaljujući tom dokumentu, kojim je Kovačević zamenio pasoš koji je predao američkim vlastima, on je uspeo da pobegne iz zemlje 8. juna letom iz Njuarka za Nemačku", navodi njujorški list.

Ipak, njegovi roditelji su rekli da on nikada nije morao da se odrekne svog pasoša i da "nikakvi posebni aranžmani za njegovo bekstvo nisu napravljeni". Njujorški list je zatim objavio da nije ništa neobično da Srbi imaju i hrvatski pasoš.

"Njemu nikada nije oduzet pasoš i on se u Srbiju vratio sa svojim pasošem. Srpske vlasti u Njujorku nisu uradile ništa van protokola", rekla je Kovačevićeva majka.

U MUP-u Srbije "Politika" nije dobila potvrdu da li je policiji stigao zvanični zahtev američkih nadležnih organa da pronađe Kovačevića i da ga uhapsi.

Ipak, vicekonzul Srbije u Njujorku Igor Milošević je hitno pozvan u Beograd "kako bi se utvrdio stepen odgovornosti Generalnog konzulata u Njujorku prilikom eventualnog prekoračenja nadležnosti, narušavanja ili zloupotrebe službenih ovlašćenja".

Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da generalni konzulat u Njujorku nije uplatio kauciju za puštanje Miladina Kovačevića na slobodu i objašnjava da je novac konzulatu uplatila porodica Kovačević.

"Novac je zatim od strane Generalnog konzulata Republike Srbije prebačen nadležnim pravosudnim organima u SAD, s obzirom da porodica Kovačević nema otvoren sopstveni bankovni račun u SAD", tvrde u Ministarstvu i naglašavaju da je taj postupak u skladu sa Bečkom konvencijom koja reguliše diplomatske i konzularne dužnosti, a i u skladu sa zakonima Republike Srbije, jer su diplomatska predstavništva, između ostalog, dužna da i na ovaj način pruže pomoć i zaštitu državljanima Republike Srbije.

"Vicekonzul, koji je sve vreme po službenoj dužnosti pratio događaje u vezi sa ovim nemilim slučajem, obavestio je Miladina Kovačevića o njegovim daljim obavezama prema američkim pravosudnim organima. Svako dalje kretanje i činjenje Miladina Kovačevića predstavlja lični čin i odluku na koje Ministarstvo spoljnih poslova RS, ni Generalni konzulat u Njujorku nemaju nikakvu mogućnost kontrole i uticaja", saopšteno je.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE