• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada sa 24 ministarstva

Poslanici Skupštine Srbije u ponedeljak treba da počnu razmatranje predloga zakona kojima je predviđeno da budući kabinet ima 24 ministarstva

 Vlada sa 24 ministarstva Izvor: MONDO

Poslanici Skupštine Srbije u ponedeljak treba da počnu razmatranje predloga zakona o vladi i ministarstvima kojima je predviđeno da budući kabinet Mirka Cvetkovića ima 24 ministarstva, da prvi potpedsednik vlade istovremeno bude i zamenik premijera, kao i da glas premijera bude presudan u donošenju odluka.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović sazvala je vanrednu sednicu za ponedeljak u 12 sati, na zahtev 122 poslanika vladajuće većine koji su i predlagači zakona.

Usvajanjem tih propisa stvoriće se uslovi za izbor nove republičke vlade, čiji sastav treba da predloži njen mandatar. On će tom prilikom utvrditi broj potpredsedničkih mesta i njihove nadležnosti.

Predlogom zakona o ministarstvima predviđeno je formiranje dva nova ministarstva - za ljudska i manjinska prava i Nacionalni investicioni plan, kao i zadržavanje Ministarstva za Kosovo i Metohiju.

Vlada će, kao i do sada, imati ministarstva spoljnih poslova, odbrane, unutrašnjih poslova, finansija, pravde, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ekonomije i regionalnog razvoja, rudarstva i energetike, za infrastrukturu, za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

U novoj vladi predviđeni su i resori trgovine i usluga, nauke i tehnološkog razvoja, prosvete, omladine i sporta, zdravlja. Ministarstvo za telekomunikacije obuhvataće i oblast informacionog društva.

Zadržava se Ministarstvo rada i socijalne politike, a Ministarstvo životne sredine se proširuje prostornim planiranjem i građevinom. Vlada će imati još ministarstva kulture, vera i dijaspore.

Izmenom Zakona o vladi, predviđeno je da prvi potpredsednik bude i zamenik predsednika vlade, sa svim ovlašćenjima premijera.

Novim članom zakona precizira se da premijer određuje jednog potpredsednika Vlade za svog zamenika, koji ga za vreme odsutnosti ili sprečenosti zamenjuje sa svim ovlašćenjima predsednika Vlade, izuzev ovlašćenja na predlaganje izbora ili razrešenje člana Vlade.

Prvi potpredsednik Vlade, zamenik predsednika Vlade, imaće nadležnost da pomaže premijeru u vođenju i usmeravanju Vlade, staranju o jedinstvu u političkom delovanju Vlade i usklađiivanju rada članova Vlade.

Druga važna novina odnosi se na način donošnja odluka, pri čemu će glas predsednika vlade biti odlučujući. Naime, ako Vlada ima paran broj članova, odluka će se donositi ako za nju glasa najmanje polovina svih članova Vlade, pod uslovom da je za nju glasao predsednik Vlade.

Oba zakona treba da stupe na snagu danom objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije".

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE