• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opozicija napada "dežmekastog potpredsednika"

Opozicija u raspravi o predlogu Zakona o vladi tvrdi da je neustavan, a glavna meta njenih napada je Ivica Dačić.

 Opozicija napada "dežmekastog potpredsednika" Izvor: MONDO

"Očigledno je da vladajuće stranke nemaju svest da one treba da se prilagode Srbiji, već da se zemlja prilagođava jednoj koaliciji", ocenio je šef poslaničkog kluba LDP Čedomir Jovanović.

On je ukazao da su već prva dva zasedanja parlamenta pokazala da parlamentarna većina nema snage za vođenje politike u skladu sa potrebama društva.

"Uvođenjem zlatnog glasa predsednik vlade dobija težinu koju ne može da ima, iz čega se vidi da partnerstvo nije iskreno i da stranke razmišljaju samo o svojim potrebama", smatra Jovanović.

On je ocenio i da DS ovom koalicijom "plaća previsoku cenu koja će koštati ne samo nju već i svakog građanina zemlje".

Tomislav Nikolić, šef poslaničkog kluba SRS, je ocenio da "u jednoj funkciji ne može biti sadržan i zamenik i potpredsednik, jer su te nadležnosti različite".

"Mi u ovome nećemo da učestvujemo i na dan glasanja nećemo biti u sali. Sami sprovodite i sami odgovarajte za ovo što uradite" poručio je Nikolić i ocenio da je "sve ovo zamišljeno da bi Boris Tadić bio tutor Skupštine, vlade, Ustavnog suda".

On je rekao i da je "predsednik republike garantovao da će povodom ovih zakonskih rešenja Ustavni sud da ćuti iako su protivustavna".

Nikolić je kritikovao Tadića i zbog izjave da vlast mora biti ista u Republici i u Beogradu, dodajući - "da je tako Milošević rekao, bio bi prozvan za tiranina".

Šef poslaničke grupe DSS-NS Miloš Aligrudić ocenio je da je Predlog izmena i dopuna zakona o vladi "istovremeno i glup i protivustavan" jer, između ostalog, ne definiše jasno funkciju potpredsednika buduće vlade.

"Ovaj zakon je i glup i protivustavan. Zvao se on prvi potpredsednik, zamenik predsednika, dežmekasti potpredsednik ili Ivica Dačić - isto je, samo se opredelite za jedan od tih naziva", preneo je Aligrudić vladajućoj većini stav te poslaničke grupe o toj funkciji.

Aligrudić je potom citirao članove Ustava koji definišu ko čini vladu i koja su ovlašćenja predsednika.

"Kada je odsutan predsednik, on ima pravo da ovlasti svog potpredsednika i ne može da se desi da bilo koji potpredsednik pomaže predsedniku vlade eksluzivno u vođenju i usmeravanju rada vlade. Uvodite svojevrsno dvovlašće koje će stvoriti konfuziju umesto da pomaže u radu vlade", ocenio je Aligrudić.

Šef poslaničke grupe DSS-NS dodao je i da je "namera onih koji su predložili zakon da naprave personalnu trgovinu između stranaka, a koja će se završiti formiranjem vlade i delovati po instrukcijama ambasadora SAD u Beogradu Kamerona Mantera".

Zamenik šefa poslaničke grupe koalicije okupljene oko socijalista Žarko Obradović ocenio je da sa zakonom o vladi i uvođenjem funkcije zamenika premijera nema nikakvih problema i naveo da je to bila tema razgovora i sa DSS-NS i SRS.

Obradović je na sednici Skupštine Srbije kazao da je činjenica da predloženi zakon odražava odnos buduće parlamentarne većine i da je pretpostavka za izbor nove vlade.

On je rekao da javnost nije upoznata da je o funkciji zamenika premijera bilo reči i u razgovorima sa DSS -NS i SRS, ističući da tada "nije bio problem u razgovorima sa tom koalicijom", a sada se to iznosi kao glani problem.

Da smo napravili koaliciju sa tim strankama epiteti o Ivici Dačiću bili bi drugačiji. Očito da je po sredi ljutnja, zaključio je Obradović.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE