• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić: Vlada nacionalnog pomirenja

Boris Tadić izjavio da je punopravno članstvo u EU ključni nacionalni interes Srbije i glavni prioritet buduće vlade

 Tadić: Vlada nacionalnog pomirenja Izvor: MONDO

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u Atini da je punopravno članstvo u EU ključni nacionalni interes Srbije i glavni prioritet buduće vlade koja će biti formirana narednih dana.

Obraćajući se učesnicima 23. kongresa Socijalističke internacionale, Tadić je rekao da će novu vladu "levo od centra" predvoditi Demokratska stranka, a u njoj učestvovati i Socijalistička partija Srbije (SPS) Ivice Dačića koja će, dodao je, "koliko shvatam uskoro aplicirati za članstvo u Socijalističkoj internacionali".

"Želim da podelim sa vama uverenje da današnji SPS i SPS budućnosti deli vrednosti koje spajaju sve nas u ovoj prostoriji. I u tom kontekstu želim da dodam da sudovi istorije ne određuju budućnost. Inače, nikada ne bi bilo prostora za prevazilaženje i pomirenje", rekao je.

Tadić je izrazio uverenje da će "nova vlada Srbije dati dubok i trajan doprinos nacionalnom pomirenju, zbližavanju suprotnih pogleda na prošlost u ime zajedničke budućnosti svih građana Srbije".

"Verujemo u evropsku budućnost Srbije jer verujemo u važnost pripadanja nečemu što naglašava sličnosti, a ne razlike. Verujemo u evropsku budućnost jer znamo da Srbija nikada nije imala koristi od samoizolacije", dodao je.

Kao drugi prioritet buduće srpske vlade Tadić je naveo održivi ekonomski razvoj i otvaranje radnih mesta, a kao treći socijalnu pravdu.

Srbija će, naveo je, ubrzati tempo ekonomskih reformi, nastaviti ulaganja u infrastrukturu i raditi na unapređenju mehanizama za smanjenje siromaštva tako što će nastaviti tranziciju a ne zaustaviti je.

Tadić je kazao i da će nova vlada nastojati da održi socijalnu ravnotežu i ojača zaštitu osnovnih socijalnih prava, kao i da će unaprediti kvalitet socijalne sigurnosti, uključujući zdravstvenu zaštitu i obezbediti jednak pristup dobrom javnom obrazovanju.

Prioriteti buduće vlade, prema Tadićevim rečima, biće i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, uspešno okončanje saradnje sa Haškim tribunalom i nastavak borbe za "odbranu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, uključujući i južnu pokrajinu Kosovo i Metohiju" svim "diplomatskim, političkim i pravnim sredstvima".

Predsednik Srbije je ukazao da je jednostrano i nelegalno proglašenje nezavisnosti Kosova ugrozilo konsolidovanje mira i stabilnosti u jugoistočnoj Evropi i prekrišilo suštinske principe Povelje UN i Završnog akta iz Helsinkija.

To je, ocenio je, ne samo pretnja miru i stabilnosti, već i "presedan sa globalnim posledicama koji potencijalno legitimiše nasilnu podelu ma koje članice UN", "jednostrano nametanje rešenja etničkih sukoba" i "čin jednostarne secesije", a "pravo na samoopredeljenje transformiše u pravo na nezavisnost".

Tadić je ponovio da Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ali da će na to odgovoriti na miran evropski način, isključujući vojnu opciju.

"Srbija nikada neće prihvatiti nezavisnost Kosova, ali ni odustati od Evrope koja je naš konačni cilj i glavni prioritet buduće vlade", naglasio je predsednik Srbije u obraćanju učesnicima 23. kongresa Socijalističke internacionale u Atini.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE