• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

(Ne)ustavni bol opozicije zbog Dačića

Uvođenje funkcije "zamenika predsednika vlade" i "zlatan glas" najviše smetaju opoziciji u raspravi o Predlogu zakona o vladi.

 (Ne)ustavni bol opozicije zbog Dačića Izvor: MONDO

Poslanici opozicionih stranaka u parlamentu Srbije tražili su u sredu uveče, obrazlažući amandmane, da se brišu odredbe Predloga zakona o vladi koje se odnose na uvođenje prvog potredsendika, odnosono zamenika predsednika vlade.

Oni su ponovili da je u suprotnosti sa Ustavom rešenje da zamenik predsednika vlade dobije skoro ista ovlašćenja kao premijer, kao i da drugi potpredsednici budu u podređenom položaju.

Šta ako Ustavni sud odluči da su ove odredbe neustavne, a zamenik predsendika u međuvremenu bude donosio protivustavne odluke, zapitao je Vladan Batić (LDP-DHSS), ocenivši da je u pitanju politička nagodba, ali da je nije trebalo institucionalizovati.

On je pokrenuo i pitanje da li će taj zamenik imati pravo "zlatnog glasa" kao i premijer, dok je Ivan Andrić (LDP) ocenio da "sujeta nije jedini razlog da budući potrpedsednik vlade dobije tako velika ovlašćenja".

Miloš Aligrudić (DSS -NS) je tražio da se amandmanima omogući da na snazi ostane dosadašnje rešenje po kome bi predsednik vlade mogao da ovlasti potpredsednika da ga u određenim slučajevima zamenjuje.

Ovakva rešenja ukazuju da buduća većina nema poverenja u predsednika vlade, a da ni među koalicionim partnerima nema dovoljno poverneja, smatra Zoran Šami (DSS).

Tomislav Nikolić (SRS) je ocenio da je Srbija opet u situaciji da neko ko nije mogao da pređe cenzus, priključujući se DS, može da odlučuje o budžetu i drugim važnim pitanjima u državi.

Drugom grupom, od ukupno 11 amandmana opozicionih poslanika, predlaže se brisanje odredbi kojima bi premijer dobio pravo presuđujućeg glasa u slučaju nerešenog izjašnjavanja, takozvani "zlatni glas", jer takva mogućnost, takođe, ne postoji u Ustavu.

Zamenik predsednika poslanickog kluba SPS Žarko Obradović odbacio je optužbe opozicije da je SPS sa radikalima i narodnjacima prekinula dogovore o vladi zbog nezadovoljstva ponuđenim resorima, rekavši da je to urađeno zbog principa koje zastupaju socijalisti.

Rasprava o amandmanima nastavljena je i posle 20 sati.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE