• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kovačević je u Srbiji i ne krije se

Student Miladin Kovačević, optužen u SAD za prebijanje svog kolege, nalazi se u Srbiji i odazvaće se na svaki poziv domaćih pravosudnih organa.

 Kovačević je u Srbiji i ne krije se Izvor: MONDO

Student Miladin Kovačević, optužen u SAD za prebijanje svog kolege, američkog državljanina, nalazi se u Srbiji i odazvaće se na svaki poziv domaćih pravosudnih organa, izjavio je Tanjugu njegov advokat Veselin Cerović.

"Kovačević se ne skriva i veruje u zakone svoje zemlje, zbog čega je i došao u Srbiju, u
očekivanju da će domaći sud objektivno sagledati ceo slučaj na osnovu validne
dokumentacije i doneti pravednu odluku", rekao je Cerović.

Prema njegovim rečima, iz SAD stižu neistine da se Kovačević skriva od pravde, dok tamošnji mediji spekulišu da je za njim, navodno, raspisana međunarodna poternica.

"Istina je da američko pravosuđe nije trazžilo njegovo izručenje i da se njegov, isključivo pravni, slučaj sada pretvara u političko pitanje", tvrdi advokat.

"Moj klijent mi je rekao da iz SAD nije došao da bi se sakrio od eventualne pravde, već zato što ne veruje u američki sistem pravosuđa", dodao je Cerović.

Prema njegovim rečima, Kovčević je u pritvoru bio izložen torturi, omalovažavan i vređan na etničkoj osnovi, kao Srbin, što je doprinelo da on bude u stanju psihičke potištenosti i depresije.

Cerović je naveo i da su srpskom studentu u pritvoru zatvorenici, pa i pojedini čuvari, pretili, omalovažavali ga uz komentare tipa "ti prokleti Srbi'".

On je podsetio da naš Zakonik o krivičnom postupku zabranjuje izručenje srpskog državljanina stranim zemljama ukoliko se nalazi na našoj teritoriji, bez obzira gde je delo za koje je osumnjičen počinjeno.

Izručenje je moguće jedino u slučaju optužbi za ratni zločin, s obzirom na to da je Srbija članica Ujedinjenih nacija i potpisala je konvenciju o tome, dodao je Cerović.

"U ovom slučaju je stvar potpuno jasna, nema izručenja srpskog državljanina stranoj državi i Kovačeviću će, ukoliko bude bilo dokaza, biti suđeno prema domaćim zakonima", tvrdi njegov advokat.

Pre toga bi, dodao je on, američko pravosuđe moralo da dostavi validna dokumenta, prevedena na srpski jezik, da naznači za koje ga delo terete, izvod iz zakonika te zemlje za koje ga delo terete, koji član zakona i kolika je zaprećena kazna za to delo.

Cerović je rekao da je reč o tipično pravnom slučaju, te da njegova politizacija "vređa pravni suverenitet" Srbije.

Kovačević, rodom iz Kule, na Univerzitetu Bingemton je igrao košarku, a uhapšen je početkom maja nakon što je u jednom baru pretukao svog kolegu Brajana Štajnhauera, nanevši mu teške povrede od kojih je on od tada u komi.

Posle mesec dana provedenih u zatvoru, Kovačevićevi roditelji su platili kauciju od 100.000 dolara i on je pušten da se brani sa slobode.

Treći dan po izlasku iz zatvora, Kovačević je napustio SAD iako je pasoš uredno predao policiji.

Amerikanci ovaj slučaj smatraju "veoma važnim" pa su u potragu ukjučeni Interpol i Federalni istražni biro (FBI).

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije kažu da od američkih kolega nisu dobili nikakav zvaničan zahtev u vezi sa ovim slučajem.

Zahtev za lociranje i izručenje Kovačevića, za koga se sumnjalo da je pobegao u Srbiju, podneli su senatori Čarls Šamer i Hilari Klinton, tražeći od američkog državnog sekretara Kondolize Rajs da izvrši dodatni pritisak na srpsku vladu.

Zbog tog slučaja povučen sa dužnosti vicekonzul Srbije u SAD Igor Milošević, protiv kojeg je pokrenut i disciplinski postupak zbog sumnje da je izdavanjem drugog pasoša omogućio bekstvo Kovačeviću.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE