• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sahranjen akademik Dejan Medaković

Akademik Dejan Medaković sahranjen je u petak u porodičnoj grobnici na Novom groblju u Beogradu.

 Sahranjen akademik Dejan Medaković Izvor: MONDO

Opelo je održao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Radović) uz koga su bile vladike: šabački Lavrentije, žički Hrizostom, bački Irinej i američki Jovan, nekadašnji iguman manastira Studenice. Pevao je hor Muzikološkog instituta SANU "Kir Stefan Srbin".

Pročitavči poslanicu apostola Pavla Korinćanima, mitropolit Amfilohije je rekao da se ovom poruke opraštamo od "cestitog čoveka koji je slušao Reč i verovao u onoga koji ga je poslao stavljjaući sav svoj život u službu Reči".

On je Medakovića uporedio s maslinom, tim plemenitim stablom koji daje dragocene plodove jer "on je svom narodu ostavio nemerljivo blago i uneo svoj lik u istoriju odlazeći u bezobalnu večnost pred lice svoga Tvorca".

"Medaković je jedan od znamenitih ljudi svetosavskog naroda koji su ugradili sebe u njegovu kulturu i dušu", rekao je mitropolit.

Akademik Dimitroje Stefanović se u svojstvu generalnog sekrerata SANU oprostio od pokojnika u ime ove najviše naučne i kulturne institucije Srba, a kao čovek od prijatelja sa kojim je delio ljubav prema muzici odajući mu priznanje što je SANU kao njen predsednik vodio u nekim teškim vremenima i za borbu da sačuva svoje međuanrodne veze.

On je istakao Medakovićeve napore da vrati ugled zadužbinarstvu kao jedan od osnivača Vukove zadužbine na čijem je čelu bio do smrti i podsetio da je Medaković zadužio SPC pišući o našim manastirima i zato mu je crkva odužila svojim najvišim priznanjem - Ordenom Svetoga Save prvoga reda.

"Ostaće zapamćen da je srpsku kulturnu baštinu približio Evropi, a i Evropu srpskoj kulturi i njegova pisana reč će biti putokaz budućim generacijama naučnika", poručio je Stefanović.

Od jednog od najobrazovanijih Srba druge polovine 20. veka oprostio se akademik Krestić u ime kolega sa Odeljenja istorijskih nauka SANU u čijem radu je izuzetno angažovano učestvovao od prijema do poslednjeg dana.

(www.mtsmondo.com/Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE