• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skupština: Stvoreni uslovi za izbor vlade!

Skupština Srbije usvojila zakone o vladi i ministarstvima. Time je omogućen izbor nove vlade Srbije. Očekuje se da Srbija dobije vladu u ponedeljak

 Skupština: Stvoreni uslovi za izbor vlade! Izvor: MONDO

Skupština Srbije usvojila je u petak kasno uveče izmene i dopune Zakona o vladi i Zakon o ministarstvima.

Zakonom o vladi predviđeno je uvođenje instituta zamenika predsednika vlade sa istim ovlašćenjima kao premijer, kao i instituta takozvanog "zlatnog glasa" predsednika vlade.

Za je glasalo 129 poslanika, protiv je bilo 28, a uzdržanih nije bilo. Poslanici Srpske radikalne stranke nisu glasali.

Usvajanjem zakona omogućen je izbor nove vlade Srbije, koju će činiti stranke okupljene u koaliciji liste "Za evropsku Srbiju" i koalicije SPS-PUPS-JS.

Izmenama Zakona o vladi predviđeno je da zamenik premijera ima ista ovlašćenja kao i predsednik vlade osim predlaganja izbora ili razrešenja člana vlade, a njega će odrediti premijer.

Takođe, prvi potpredsednik vlade će u odsustvu premijera imati nadležnost da pomaže premijeru u vođenju i usmeravanju vlade, staranju o jedinstvu u političkom delovanju vlade i usklađiivanju rada članova Vlade.

Prema koalicionom dogovoru, mandatar Mirko Cvetković će za prvog potpredsednika, odnosno svog zamenika, predložiti lidera SPS-a Ivicu Dačića.

Izmenama Zakona o vladi predviđa se uvođenje takozvanog "zlatnog glasa" što bi trebalo, prema obrazloženju predlagača, da otkloni mogućnost blokade rada vlade koja će imati paran broj članova.

Odluka vlade se donosi kada za nju glasa najmanje polovina svih članova vlade i premijer.

Zakon o ministarstvima predviđa da nova vlada ima 27 članova - premijera, 24 ministarskih resora, četiri potpredsednika od kojih će trojica biti i ministri, i jednog ministra bez portfelja.

Za ovaj zakon, koji je predložila buduća vladajuća koalicija liste "Za evropsku Srbiju" i koalicije SPS-PUPS-JS, glasalo je 128 poslanika, jedan je bio protiv, a nije bilo uzdržanih među polsanicima koji su glasali.

Ovim zakonom predviđena su tri nova ministarstva - životne sredine i prostornog planiranja, za ljudska i manjinska prava i za Nacionalni investicioni plan (NIP).

Ministarstvo za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje obavljaće poslove vezane za prostorno planiranje i urbanizam, utvrđivanje uslova za izgradnju objekata, uređenje stambeniih odnosa i poslovanja, građevinsko zemljište i komunalnu infrastrukturu. U opisu posla tog resora biće i utvrđivanje uslova zaštite životne sredine.

Ministarstvo za NIP će, između istalog, obavljati poslove vezane za razvoj i unapređenje projekata NIP-a, strateško planiranje, iniciranje i sprovođenje projekata, raspisivanje javnog poziva za odabir projekata, predlaganje vladi projekata i projektovanje budžeta za te projekte.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava obavljaće poslove koji se odnose na opšta pitanja položaja pripadnika nacionalnih manjina, izbor savete manjina, zaštitu i unapređenje ljudskih i manjinskih prava i izradu zakonskih propisa iz te oblasti.

Nova vlada imaće, kao i do sada, ministarstva spoljnih poslova, unutrašnjih poslova, odbrane, finansija, pravde i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Imaće takođe i ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, rudarstva i energetike, infrastrukture, državne uprave i lokalne samouprave, trgovine i usluga, nauke i tehnološkog razvoja, prosvete, omladine i sporta i zdravlja.

Nova vlada imaće i ministarstva telekomunikacija i informatičkog društva, rada i socijalne politike, kulture, za Kosovo i Metohiju, vera i dijaspore.

Zakonom su osnovane i posebne organizacije - sekretarijat za zakonodavstvo, zavod za razvoj, zavod za statistiku, hidrometeorološki i geodetski zavod, direkcija za imovinu, zavod za informatiku i internet, Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza.

Predviđeni su i Centar za razminiranje, Zavod za intelektualnu svojinu, direkcija za unutrašnje plovne puteve, Geomagnetski zavod i Zavod za socijalno osiguranje.

Usvajanjem tih zakona omogućen je izbor nove vlade koja će imati 27 članova.

Šefica poslaničke grupe liste Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija rekla je da očekuje da će nova vlada biti izabrana na sednici u ponedeljak.

(Beta/MONDO/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE