• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predsedništvo socijalista o koaliciji u Beogradu

Na dnevnom redu "odluka o preispitivanju" koalicionog sporazuma beogradskog odbora stranke i SRS i narodnjaka.

 Predsedništvo socijalista o koaliciji u Beogradu Izvor: MONDO

Predsedništvo Socijalističke partije Srbije počelo je u nedelju sednicu na kojoj bi trebalo da donese "odluku o preispitivanju" koalicionog sporazuma koje su članovi beogradskog odbora stranke potpisali sa narodnjacima i radikalima o formiranju vlasti u glavnom gradu.

Rukovodstvo socijalista o tome raspravlja posle većinskog stava Izvršnog odbora Gradskog odbora SPS koji je odlučio da Predsedništvu stranke prepusti donošenje odluke o daljim koracima.

Kolicija SPS-PUPS-JS potpisala je 28. maja sporazum sa Srpskom radikalnom strankom i koalicijom DSS-NS o formiranju vlasti u Beogradu, dok je koalicija oko socijalista na republičkom nivou formirala vlast sa listom "Za evropsku Srbiju".

Na konstitutivnoj sednici Skupštine Beograda u ponedeljak će biti verifikovani odbornički mandati.

Konstitutivna sednica Skupštine Beograda počeće u 10 sati, predsedavaće joj nastariji odbornik Branislav Belić (DS), a svi odbornici su potvrdili dolazak.

Sastav nove gradske vlasti zavisiće od politike i političkih dogovora među strankama.

Skupština Beograda ima 110 odbornika - koalicija DS-G17 plus ima 45, radikali 40, koalicija DSS-NS 12, LDP sedam i SPS-PUPS-JS šest odbornika.

Predsednik i zamenik gradskog parlamenta biraju se iz reda odbornika na četiri godine, tajnim glasanjem, većinom glasova od ukupnog broja odbornika Skupštine grada.

Rok za izbor izvršnih organa, odnosno gradonačelnika i Gradskog veća, je mesec dana od konstituisanja Skupštine Beograda.

Ukoliko gradski parlament ne bude konstituisan u predviđenom roku, postoji mogućnost uvođenja privremenih mera u Beograd i do toga, prema Zakonu, može da dođe samo u slučaju da se Skupština ne konstituiše do 22. jula ili da se konstituiše, a da se u naknadnom roku od 30 dana ne izaberu gradonačelnik i gradsko veće.

"Ima dovoljno vremena od 14. jula, za kada je zakazana konstitutivna sednica, do 22. jula da odbornici verifikuju mandate i izaberu predsednika i sekretara Skupštine, što je neophodno učiniti da bi se gradski parlament smatrao konstituisanim", rekao je ranije v.d. gradonačelnika Beograda Zoran Alimpić.

"Nakon toga teče dodatni rok od 30 dana u kome bi trebalo da se izaberu gradonačelnik i gradsko veće", kazao je on i izrazio uverenje "da ukoliko većina postoji već u ponedeljak Beograd može dobiti novu vlast".

Alimpić je podsetio da je, ukoliko nijedan kandidat za predsednika Skupštine ili gradonačelnika ne dobije većinu, "Vlada obavezna da preduzme mere po Zakonu, odnosno formira privremeno veće koje će preuzeti nadležnosti Skupštine" i dodao da privremena uprava ima rok od šest meseci da raspiše nove izbore.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE