• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Socijalisti raskinuli sa DSS i SRS u Beogradu

SPS odustao od koalicije sa DSS-NS i SRS u Beogradu. Neprihvatljivo im je i formiranje većine sa LDP.

 Socijalisti raskinuli sa DSS i SRS u Beogradu  Izvor: MONDO

Predsedništvo Socijalističke partije Srbije odlučilo je u nedelju da raskine koalicioni sporazum sa radikalima i narodnjačkom koalicijom o formiranju vlasti u Beogradu, saopštio je predsednik SPS-a Ivica Dačić.

"Predsedništvo je zaključilo da je koalicioni sporazum Demokratske stranke Srbije (DSS), Srpske radikalne stranke (SRS) i SPS nemoguć i da bi ugrozio opstanak Vlade Srbije", rekao je Dačić novinarima posle sednice Predsedništva SPS-a u Beogradu.

On je podsetio da je sporazum o koaliciji na gradskom nivou sa radikalima i narodnjacima postignut pre nego što je SPS ušao u koaliciju sa Demokratskom strankom (DS) na nacionalnom nivou.

Lider SPS-a je najavio da će socijalisti na sednici Skupštine grada Beograda u ponedeljak učestvovati samo u verifikaciji mandata, a da će dogovori sa DS-om o novoj većini u gradu biti postignut narednih dana.

On je ponovio i da je za SPS "teško i neprihvatljivo" formiranje većine u kojoj bi učestvovala Liberalno-demokratska partija (LDP) i dodao da ne isključuje mogućnost održavanja novih izbora u Beogradu.

Dačić je rekao da očekuje negativne reakcije SRS-a i DSS-a zbog odustajanja SPS-a od koalicije sa tim strankama, ali da je "pitanje" između onoga što socijalisti "žele i onoga što je realno".

Generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić izjavio je da je ponosan što radikali i on lično nikoga nisu prevarili, i izrazio nadu da će novi izbori pokazati kakava je prava volja Beograđana.

"Moram da kažem da u svemu ovome, kada ljudi gaze i svoj potpis i svoju reč, da sam ponosan što nismo pogazili datu reč, nismo pogazili sporazum", rekao je Vučić Tanjugu.

On je naveo da će moći da "pogleda i svojoj deci i svim Beograđanima u lice", i izrazio nadu da će novi izbori pokazati kakva je prava volja Beograđana, jer "ne mogu da poverujem da je moguće da neko, i posle današnjih izjava, pomisli da može da pravi vlast sa LDP-om".

"Mi se pripremamo i pokazaćemo da Beograđani nisu pogrešili kada su nam ukazali najveće poverenje na prethodnim izborima i da su pokazali da žele promene u gradu".

Vučić je najavio da će dalji potezi SRS biti da se bore za promene u Beogradu i da će se "za te promene i izboriti".

Potpredsednik Nove Srbije Dubravka Filipovska izjavila je da je SPS "na najgrublji mogući način, bestidno, igrajući dvostruku igru, podlegao pritiscima i ucenama liste Za evropsku Srbiju".

Filipovska je u izjavi Tanjugu kazala da je SPS, posle mesec i po dana od potpisanog koalicionog sporazuma, odlučio da prekrši datu reč i time izneveri i svoje dojučerašnje koalicione partnere i građane koji su glasali za njih.

"Prvi put posle 2000. godine, političkim linčom i ultimatumom, prekršen je već potpisan sporazum i ignorisana izborna volja građana Beograda, koji su glasali za promene", navela je Filipovska.

Ona je ocenila da je odluka Predsedništva SPS o prekidu koalicije uvod u političku krizu i destabilizaciju Srbije, najavljujući da će se NS svim demokratskim sredstvima najodlučnije boriti protiv ovakvog stanja u Srbiji.

(agencije/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE