• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đilas: Realnija vlast demokrata i SPS nego izbori

Dragan Đilas izjavio da je realnije da DS i SPS formiraju gradsku vlast, uz podršku LDP, nego da budu raspisani novi izbori za parlament Beograda.

 Đilas: Realnija vlast demokrata i SPS nego izbori Izvor: MONDO

Kandidat liste Za evropski Beograd za gradonačelnika Dragan Đilas izjavio je da je realnije da ta lista i Socijalistička partija Srbije formiraju gradsku vlast, uz podršku Liberalno demokratske partije, nego da budu raspisani novi izbori za parlament glavnog grada.

Daćemo našu ponudu SPS-u. Imamo podršku LDP-a i ako socijalisti žele da gradimo Beograd zajedno, gradićemo ga. Ako ne žele, ići ćemo na nove izbore, pobediti i graditi Beograd sami, rekao je Đilas novinarima u Skupštini grada posle sednice na kojoj su verifikovani mandati novih odbornika.

Funkcioner Demokratske stranke je rekao da će se lista Za evrospki Beograd danas ili sutra dogovoriti sa socijalistima o početku pregovora o formiranju gradske vlasti.

Đilas je dodao da lično smatra da izbori nisu najpametnije rešenje iako misli da bi birači u još većem broju podržali listu Za evropski Beograd.

On je odbacio navode medija i tvrdnje opozicije da je odbornicima SPS-a nuđen novac da uđu u koaliciju sa DS-om u Beogradu i prihvate pdoršu LDP-a.

"To su budalaštine. Nema trgovine ni para, mi nismo ni počeli razgovore sa SPS-om u Beogradu", kazao je.

Dodao je, međutim da smatra da bi ista većina trebalo da postoji i na nivou Beograda i na nivou Srbije.

Nije to zato što neko nekog ucenjuje. Ne možete očekivati razvoj Srbije, ako u Beogradu nemate vlast koja vodi na istu stranu, naveo je Đilas i ponovio da bi gradonačelnika trebalo da predloži lista Za evropski Beograd koja je osvojila najviše mandata.

Na konstitutivnoj sednici samo su verifikovani mandati, nakon što je iz drugog pokušaja usvojen dnenvi red. Prvobitno predloženi dnevni red, koji je predviđao verifikaciju, izbor predsednika skupštine grada, sekretara i gradonačelnika nije dobio podršku potrebne većine, jer za njega nisu glasali socijalisti.

Potom je, na predlog SPS-a, usvojen novi dnevni red, bez izbora gradonačelnika, a sednica je prekinuta posle verifikacije jer još nije formirana skupštinska većina.

Većinu su, po koalicionom sporazumu od 28. maja, imali radikali, narodnjaci i socijalisti, ali su socijalisti u nedelju raskinuli tu koaliciju jer je ona, kako su saopštili, ugrožavala opstanak republičke vlade.

Socijalisti odbijaju formiranje vlasti u kojoj bi učestvovala LDP.

Od 110 mesta u Skupštini Beograda, lista Za evropski Beograd ima 45, SRS 40, DŠ-NS 12, LDP sedam i SPS-PUPS šest odbornika.

Rok za konstituisanje, odnosno izbor predsednika Skupštine grada i sekretara ističe 22. jula. Posle toga postoji dodatni rok od mesec dana za izbor gradonačelnika i gradskog veća.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE