• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Do kraja setpembra u parlamentu 32 zakona

Slavica Đukić-Dejanović i Božidar Đelić dogovorili su se da do kraja septembra parlament usvoji 32 zakona.

 Do kraja setpembra u parlamentu 32 zakona Izvor: MONDO

Predsednik Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović i potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije Božidar Đelić dogovorili su se da do kraja septembra parlament usvoji 32 zakona kao uslov za sticanje kandidature za članstvo Srbije u Evropskoj uniji.

"Do sada je trebalo da bude usvojeno ukupno 51 zakon, ali su usvojena samo dva. Od usvajanja preostalih 49 propisa zavisi da li ćemo dobiti status kandiata za Evrpsku uniju", rekao je Đelić novinarima u Skupštini Srbije posle sastanka s predsednicom parlamenta.

Prema njegovim rečima, vlada će uskoro usvojiti i u skupštinsku proceduru vratiti 13 zakona, među kojima su zakoni o državnoj granici, stranicima, zaštiti ličnih karata, set zakona iz oblasti trgovine i finansija i zaštite životne sredine, rudarstva i energetike.

Đelić je dodao da postoji ambiciozni cilj da se održi još jedno vanredno zasedanje parlamenta do kraja jula, kako bi bilo usvojeno tih 13 zakona.

Potpredsednik vlade je najavio i grupu od 19 zakona o kojima bi Skupstina raspravljala u septembru, a tiču se borbe protiv korupcije, pranja novca, konfiskacije imovine onima koji se bave kriminalom i reforme pravosuđa.

"Taj program 13 plus 19 trebalo bi da bude ostvaren do septmbra i to će biti najveća preporuka za naš status kandidata za Evropsku uniju", ocenio je Đelić.

On je dodao da se nada da će na sedenici koja počinje u sredu Predlog za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i preidruživanju, kao i Predlog rezolucije o kontinuitetu državne politike u odnosu na Kosovo i Metohiju dobiti široku podršku posalnika.

Đelić je naglasio da činjenica da je predlog te rezolucije prva tačka o kojoj će poslanici raspravljati pokazuje kontinuitet i konsenzus oko državne politike i da se time jasno stavlja do znanja da će Srbija ući u EU sa Kosovom.

Đukić-Dejanović je rekla da je od opozicionih stranaka dobila predlog rezolucije o Kosovu i Metohiji dan pošto je vlada već uputila svoj tekst u proceduru.

Ona je naglasila da bi bilo dobro da se u vezi sa tom temom postigne konsensus u parlamentu, ali je izrazila bojazan da će opozicija insistirati na svom tekstu rezolucije.

Komentarišući primedbe koje joj je ranije uputila opozicija da je sednicu zakazala bez konsultacija sa šefovima poslaničkih grupa, Đukić-Dejanović je rekla da je sednicu zakazala po poslovniku i da će čim bude u mogućnosti obaviti razgovor sa šefovima poslaničkih klubova, najkasnije neposredno pred početak zasedanja.

"Sednicu sam zakazala po poslovniku, ali očekujem da je opozicija iskoristi i za izražavanje političkih opredeljenja. Ipak, nadam se da ćemo je završiti do kraja nedelje", rekla je ona.

Đukić-Dejanović je zahvalila potpredsedniku vlade na, kako je rekla, novom koraku i pristupu saradnji izvršne i zakonodavne vlasti, rekavši da je važno da ta saradnja bude obostrana, a ne samo formalna i koja će pomoći efikasnijem radu parlamenta.

(Tanjug/www.mtsmondo.com.)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE