• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savet bezbednosti danas o Kosovu

Savet bezbednosti UN danas će razmatrati tromesečni izveštaj o radu UNMIK-a, a na sednici će učestvovati i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

 Savet bezbednosti danas o Kosovu Izvor: MONDO

Sednica Saveta bezbednosti UN koja će biti otvorena za javnost, počeće u 16 časova po srednjeevropskom vremenu.

Jeremić će, kako je najavljeno, ponoviti stav Vlade Srbije da je neprihvatljivo proglašenje nezavisnosti Kosova i izraziti protivljenje zbog pokušaja otpočinjanja "rekonfiguracije" međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu bez odluke Saveta bezbednosti UN.

Jeremić će, takođe, preneti da se Srbija ne protivi početku pregovora o promeni sastava civilne misije na Kosmetu, ali samo pod uslovom da se time ne zadire u suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, kao i da eventualne promene ne smeju za rezultat imati sprovodenje plana posrednika Martija Ahtisarija.

Osim Jeremića, na sednici će učestvovati i novi šef UNMIK-a Lamberto Zanijer, a u toj delegaciji biće i kosovski ministar spoljnih poslova Skender Hiseni.

Na sednici će biti razmotren redovan tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna koji je odlučio da nastavi proces preoblikovanja UNMIK-a pošto ta misija, kako je ocenio, ne može da obavlja svoje dužnosti i mora da se prilagodi "novoj realnosti" na terenu.

Generalni sekretar UN je naložio UNMIK-u da "sarađuje sa EU i omogući da ona preuzme ojačanu operativnu ulogu na Kosovu u oblasti vladavine prava pod 'kišobranom' UN". On je istakao i da "UN zadržavaju striktno neutralnu poziciju kada je u pitanju status Kosova".

Ahtisarijevim planom je predviđeno da UNMIK bude zamenjen misijom EU. Euleks. U izveštaju je Ban naveo da će Euleks raditi pod "kišobranom" UN, dok će ambasador Zanijer imati autoritet i rukovoditi celom misijom na Kosmetu.

Ban je naveo da su UN neutralne prema deklaraciji o ilegalnoj proglašenju nezavisnosti u Prištini i stupanju na snagu ustava pokrajine.

Jeremić će tokom boravka u Njujorku imati i niz bilateralnih sastanaka sa visokim zvaničnicima zemalja članica Saveta bezbednosti UN.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE