• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić u 16 sati pred sudijom, bez advokata

Bivši predsednik Republike Srpske danas u 16 časova prvi put pred sudijom Haškog tribunala i zastupaće sam sebe.

 Karadžić u 16 sati pred sudijom, bez advokata Izvor: MONDO

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, optužen za genocid nad nesrbima u BiH, danas u 16 časova biće prvi put izveden pred sudiju Haškog tribunala, a zastupaće sam sebe.

Karadžiću će tada biti omogućeno da se izjasni o krivici po 11 tačaka optužnice, a javnosti da ga po prvi put vidi bez maske nadrilekara Dragana Dabića.

U saopštenju suda u Hagu se navodi da je Karadžić juče, pošto je iz Beograda prebačen u pritvor Haškog tribunala, rekao zameniku sudskog sekretara Džonu Hokingu da je izabrao da zastupa sam sebe: "Tokom susreta u pritvoru, 30. jula, Radovan Karadžić je informisao zamenika sekretara, a zatim potvrdio i u pisanom obliku, da je izabrao da zastupa sam sebe tokom prvog pojavljivanja pred sudskim većem...i da ne želi da ga zastupa dežurni branilac."

Karadžić će u 16 sati bit prvi put izveden pred sudiju Alfonsa Orija iz Holandije. O ogromnom interesovanju svetske javnosti za ovaj događaj svedoči dvadesetak vozila sa satelitskom opremom za direktan prenos ispred zgrade Tribunala. Akreditaciju da pojavljivanje Karadžića prate sa galerije sudnice broj jedan dobilo je 40 novinara, dok će ostali taj događaj posmatrati iz hola suda preko velikih ekrana ili iz pres-centra, otvorenog u kongresnom centru naspram Tribunala.

O Karadžićevoj najavljenoj nameri da se tokom suđenja brani sam - koju će morati da ozvaniči zahtevom sudu - u kasnijoj proceduri odlučiće pretprocesno sudsko veće. Tužilaštvo je već najavilo da će se protiviti da Karadžiću bude dozvoljeno da se brani sam.

Karadžić se, po principu individualne i komandne odgovornosti, tereti za genocid i saučesništvo u genocidu u Srebrenici i drugim opštinama u BiH, istrebljenje, ubistva, hotimično lišavanje života, progon, deportaciju, nehumana dela, protivpravno terorisanje civila i uzimanje talaca tokom sukoba u BiH 1992-95.

Prema pravilima Tribunala, Karadžić ima pravo da izjašnjavanje o krivici odloži za 30 dana. On, takođe, uživa pravo da se ne izjasni o krivici ni u ponovljenom pojavljivanju pred Tribunalom, ali će tada sudija u njegovo ime u spis uvesti da se on izjasnio da nije kriv.

Karadžić je u sredu ujutro smešten u pritvor Haškog tribunala u Sheveningenu, a vlasti Srbije uhapsile su ga prošle nedelje.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE