• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radovan Karadžić: Zavera Amerike i Holbruka

Bivši lider RS tvrdi da se prvo sa Amerikancima dogovorio, da bi ga potom jurili da ga likvidiraju.

 Radovan Karadžić: Zavera Amerike i Holbruka Izvor: MONDO

Haški tribunal objavio je pisani podnesak Radovana Karadžića u kojem bivši lider Srba u BiH tvrdi da se 1996. američki izaslanik Ričard Holbruk, u ime SAD, obavezao da Karadžić neće biti "procesuiran pred Tribunalom", ako se povuče iz javnog života.

"A što se mene tiče, g. Holbruk se u ime SAD obavezao da neću biti procesuiran pred ovim Tribunalom", tvrdi Karadžić.

U podnesku na četiri strane, koji je podneo pošto mu juče sudija Alfons Ori nije dozvolio da ga pročita tokom prvog pojavljivanja u sudnici, Karadžić sugeriše i da su, pošto se povukao iz politike i javnog života, SAD i Holbruk organizovalie potragu za njim u nameri da ga likvidiraju.

"Želja gospodina Holbruka da ja nestanem, po mogućnosti pre nego što iznesem ovu i druge istine, danas je još svežija i jača, a aktivnost na njenom ostvarenju neumorna", tvrdi Karadžić.

On navodi i da je posle "prvih pokušaja likvidacije", "odlučio da izađe pred Tribunal", ali da mu je "postalo jasno da ne sme da izađe pred Tribunal" nakon što su "istražitelji Tužilaštva", lažno se predstavljajući kao "istražitelji Tribunala", "vršljali" po arhivama na Palama, nerado uzimajući "oslobađajuće dokumente".

Karadžić u podnesku tvrdi i da su ga "nepoznati civili" "oteli" u Beogradu i "držali na nepoznatom mestu 74 sata pre nego što su ga predali sudu.

Na kraju podneska, Karadžić se pita i "kakvu regularnost može očekivati kad se sve odvija u atmosferi u kojoj niko živ na svetu ne veruje da je, bez obzira na istine koje će se pokazati u ovoj sobi, moguća oslobađajuća presuda".

Bivši predsednik RS, optužen za genocid i zločine protiv čovečnosti nad nesrbima u BiH, juče je u prvom pojavljivanju pred sudijom Tribunala odložio izjašnjavanje o krivici za 30 dana.

Holbruk je, gostujući na američkoj TV mreži CNN, negirao Karadžićeve navode.

(Beta/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE