• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Euleks će "proraditi" do kraja jeseni

Misija Euleks trebalo bi da na Kosovu bude u potpunosti razmeštena i operativna do kraja jeseni.

 Euleks će "proraditi" do kraja jeseni Izvor: MONDO

Šef misije Euleks Iv De Kermabon izjavio je da dogovor UN i EU o predaji UNMIK-ovih resursa Euleksu na Kosovu predstavlja "važan korak koji će omogućiti Misiji EU da krene napred i intenzivira svoje razmeštanje na Kosovu u narednim nedeljama u tesnoj saradnji sa UN.

"Euleks je spreman da se suoči sa izazovima i ostaje posvećen podržavanju vladavine zakona na Kosovu", naveo je Kermabon u saopštenju.

UN i EU postigle su dogovor o predaji resursa između UNMIK-a i Euleksa, potvrđeno je u saopštenju i dodato da su konstruktivni dijalog i saradnja UN-UNMIK i EU-Euleks značajno napredovali u poslednjim danima.

Tehnički sporazum potpisali su u ponedeljak šef UNMIK-a Lamberto Zanijer, šef misije Euleks De Kermabon i šef pripremnog tima EU (EUPT) Roj Riv. Sporazum reguliše predaju UNMIK-ovih resursa Euleksu.

Ovi resursi su neophodni za snabdevanje osoblja Euleksa u povezivanju misije koja bi, kako se očekuje, trebalo da bude u potpunosti razmeštena i operativna do kraja jeseni.

Euleks je tehnička misija vladavine zakona na poljima policije, pravosuđa i carine, funkcioniše u okviru Rezolucije 1244 SB UN sa ujednačenim lancem komande.

Ova misija EU "monitoriše, mentoriše i savetuje lokalne vlasti, zadržavajući ograničene izvršne moći unutar oblasti vladavine zakona, poštujući princip lokalnog vlasništva". U saopštenju se navodi da je odgovornost za sprovođenje vladavine zakona na vlastima Kosova.

"Tehnička misija vladavine zakona će koristiti celokupnoj populaciji, svim zajednicama na Kosovu i u regionu. To podrazumeva slobodu kretanja, neograničen pristup pravosuđu, nepristrasna suđenja i bezbednost za celokupnu populaciju Kosova, bezbednost kao ključ za dobre životne standarde i ekonomski razvoj", ističe se u saopštenju.

Naglašeno je da su procesuiranje i presuđivanje za ozbiljne zločine i obrada imovinskih tužbi vezanih za konflikt fundamentalni za miran razvoj multietničkog društva Kosova.

To obezbeđuje jednak tretman za sve etničke zajednice na Kosovu, uspostavlja legalnu pouzdanost sa poštovanjem imovine i domaćinstava i ohrabruje na povratak raseljenih, tvdi se u saopštenju.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE