• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Amaterska fotografija ključni dokaz za nereću

Istraga u vezi avionske nesreće u Zalužanima se privodi kraju, a kao ključni dokaz biće priložena fotografija koja je nastala sasvim slučajno

 Amaterska fotografija ključni dokaz za nereću Izvor: MONDO

Stručnjaci sarajevskog Fakulteta za saobraćaj i komunikacije sa 95-odstotnom sigurnošću utvrdili su uzrok pada aviona u Zalužanima, kod Banjaluke, u kojem je prošle godine poginulo pet mladih Banjalučana, a kako bi se sve kockice posložile preostalo je još samo da se obavi detaljan pregled motora letjelice.

Kako saznaju "Nezavisne novine" od zaposlenih na tom fakultetu, čiji predstavnici vrše vještačenje spisa o stravičnoj nesreći, u poslu im je veoma značajno pomogla amaterska fotografija, koja je kobnog dana nastala na licu mjesta, a za koju javnost dosad uopšte nije znala da postoji.

"Osoba koja je sliku načinila ispričala nam je da je fotografija nastala sasvim slučajno. U svakom slučaju, ta fotografija nam je takođe poslužila kao bitan dokaz", rekli su na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu, ali nisu željeli da preciziraju šta je na toj fotografiji prikazano.

Kada je riječ o vještačenju, ono je pri samom kraju, a stručnjacima sa sarajevskog fakulteta ostalo je još samo da obave detaljan pregled motora aviona, koji se nalazi u Zalužanima.

Kako ističu na tom fakultetu, njihovi stručnjaci već su boravili u Zalužanima s ciljem da pogledaju motor, ali u tome nisu uspjeli, tako da bi u narednom periodu i taj posao trebalo da bude završen.

"Naši ljudi u Zalužanima su bili, ali nismo uspjeli da obavimo adekvatan pregled motora. Iako smo ranije najavili da će rezultati vještačenja biti gotovi do kraja avgusta, ova okolnost, odnosno činjenica da nismo pogledali motor, dovela je do prolongiranja datuma", pojašnjavaju na sarajevskom fakultetu.

Pritom dodaju da su tražili od Okružnog tužilaštva Banjaluka, koje vodi istragu o ovoj tragediji, da im bude omogućen ponovni pristup motoru aviona. Iz te pravosudne institucije naglašavaju da će taj zahtjev uskoro biti pozitivno riješen.

"Postupajući tužilac će u skorije vrijeme odlučiti kada će omogućiti predstavnicima Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Sarajevo ponovni, adekvatan pristup motoru aviona, koji se u maju prošle godine srušio u Zalužanima, ali zasad ne možemo govoriti o tačnom datumu. Napominjemo da je cjelokupna istraga u toku", navela je Mira Miletić, sekretar Okružnog tužilaštva Banjaluka.

Omer Kulić, koji je bio na čelu komisije koja je sačinila izvještaj o toj stravičnoj nesreći, ispričao je juče nije rijetkost da uz pomoć amaterskog snimka bude riješena misterija o uzrocima avionske nesreće.

"Odlično je ako vještaci imaju i taj dokaz. Ja ću vam jedan detalj reći: prije pet-šest godina poginuo je pilot kod Trebinja, a to je jedan momak snimio kamerom mobilnog telefona. Snimak nam je tada poslužilo kao bitan dokaz", prisjetio se Kulić.

Sudeći prema izjavama nadležnih, sve smo bliže odgovoru na pitanje zbog čega je došlo do pada aviona, a na epilog istrage s nestrpljenjem čekaju porodice Nikole Stevića (19), Stefana Karanovića (24), Srđana Kosića (18), Alena Crnalića (24) i Nemanje Goronje (32), čiji su se životi ugasili u stravičnoj nesreći, koja se dogodila 20. maja prošle godine.

Ipak, Duško Grmuša, koji je bio predsjednik Padobranskog kluba Banjaluka kada se tragedija dogodila, ranije je izjavio da sumnja da će istragom, na način na koji se sada vodi, biti otkriveni stvarni uzroci stravične nesreće.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE