• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pokrenut proces za smjenu SDS-ovih kadrova

Stranka nezavisnih socijaldemokrata uputila zahtjev za razrješenje tri funkcionera iz Srpske demokratske stranke.

 Pokrenut proces za smjenu SDS-ovih kadrova Izvor: MONDO

Klub poslanika SNSD-a u Predstavničkom vijeću Parlamentarne skupštine BiH uputio je danas u parlamentarnu proceduru inicijativu za rekonstrukciju Savjeta ministara BiH, javlja RTRS.

Poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Lazar Prodanović, izjavio je da je ta stranka uputila zahtjev za razrješenje tri funkcionera iz SDS-a. Već je najavljen zahtjev za smjenu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, a Prodanović kaže da će biti zatraženo i da sa funkcija odu zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić i zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Radmila Mitrović.

"Klub poslanika SNSD smatra da ima opravdane razloge za smjenu ovih članova Savjeta ministara BiH, zbog neispunjenja programa, planova i obaveza preuzetih stupanjem na dužnost, kao i narušavanja međustranačkih dogovora koji su i doveli do njihovog imenovanja i nedovoljnog zastupanja interesa Republike Srpske u institucijama BiH", navodi se u inicijativi koju je potpisao predsjedavajući Kluba poslanika SNSD Drago Kalabić.

U inicijativi se dodaje da Klub poslanika SNSD preuzima odgovornost za zastupanje Republike Srpske u institucijama BiH u punom kapacitetu, jer zajednički nastup sa SDS se nije pokazao optimalnim i efikasnim.

"Molimo vas da ovu inicijativu hitno realizujete u skladu sa procedurama predviđenim za smjenu članova Savjeta ministra - rekonstrukcija Savjeta ministra BiH", stoji na kraju inicijative.

Kolegijum Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH primio je k znanju inicijativu Kluba poslanika SNSD-a za rekonstrukciju Savjeta ministra BiH putem smjene ministara iz SDS-a i uputiće je predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Vjekoslavu Bevandi, izjavio je predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Bećirović.

Bećirović je objasnio da, po Zakonu o Savjetu ministara, jedino predsjedavajući Savjeta ministara ima mogućnost da donese odluku o razrješenju ministra i zamjenika ministra.

"Dakle, predsjedavajući Savjeta ministara mora donijeti tu odluku, a nakon toga Predstavnički dom i Dom naroda samo potvrđuju tu odluku", precizirao je Bećirović u izjavi novinarima.

On je dodao da proces u vezi sa ovim pitanjem mora biti završen u narednih 20 do 30 dana, kako to nalaže Poslovnik Predstavničkog doma.

Ističući da je sada na potezu predsjedavajući Savjta ministara Bećirović je rekao da će od brzine Bevandinog izjašnjavanja zavisiti kada će se pitanje smjene jednog ministra i dvoje zamjenika ministara iz SDS-a naći na sjednici Predstavničkog doma.

Kada je u pitanju najava SNSD-a da će na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma tražiti smjenu sekretara ovog doma Bojana Ninkovića, kadra SDS-a, Bećirović je rekao da to zavisi od SNSD-a.

"Zahtjev za rekonstrukciju Savjeta ministara dostavili su u pisanoj formi, a da li će biti još nekih zahtjeva, to zavisi od njih. Pravo je svih poslaničkih klubova da iskoriste poslovničke mogućnosti i predlažu druga pitanja", zaključio je Bećirović.

U svojstvu potpredsjednika SDP-a Bećirović je rekao da će SDP pažljivo analizirati situaciju u vezi sa zahtjevom SNSD-a i do glasanja zauzeti stav koji će biti obavezujući za poslanike ove stranke u Predstavničkom domu.

Klub poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH dostavio je danas predsjedavajućem Doma Denisu Bećiroviću inicijativu za rekonstrukciju Savjeta ministara putem smjene kadrova SDS-a.

Inicijativom se traži smjena ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa biH Mirka Šarovića, zamjenika ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Mirka Okolića i zamjenice ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Radmile Mitrović.

(MONDO/Srna, foto: RTRS)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE