• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pokrenuta inicijativa za smjenu Tadića

Predsjedavajući Kluba srpskih delegata u Domu naroda PS BiH Staša Košarac izjavio da je ovaj klub pokrenuo inicijativu za smjenu Ognjena Tadića.

 Pokrenuta inicijativa za smjenu Tadića Izvor: MONDO

Predsjedavajući Kluba srpskih delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je danas u Sarajevu da je ovaj klub pokrenuo inicijativu za smjenu predsjedavajućeg Doma naroda Ognjena Tadića iz SDS-a.
"Nakon što je SDS javno saopštio da jednostrano raskida Sporazum o zajedničkom političkom djelovanju sa SNSD-om u institucijama BiH i nakon obavljenih neophodnih konsultacija u Klubu srpskih delegata, kao i u klubovima hrvatskih i bošnjačkih delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, zaključeno je da Ognjen Tadić nema većinsku podršku za obavljanje funkcije predsjedavajujćeg Doma naroda", rekao je Košarac.

On je istakao da se ovakav zaključak posebno odnosi na odsustvo većinske podrške u Klubu delegata srpskog naroda iz čijih je redova Tadić i predložen i čijim je glasovima izabran na navedenu funkciju.

"Iz tih razloga smatram da Tadić neće moći dalje obavljati dužnosti koje su mu Ustavom BiH i poslovnikom Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dodijeljene izborom na pomenutu funkciju", objasnio je Košarac i pozvao Tadića da brzo djeluje i sam podnese ostavku.

On je dodao da se od Kolegijuma Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH traži da za narednu redovnu sjedicu ovog doma uvrsti u dnevni red prijedlog odluke o razrješenju predsjedavajućeg Doma Ognjena Tadića te imenovanje novog predsjedavajućeg.

Košarac je istakao da SNSD vodi odgovornu politiku i da vrši ozbiljne analize kako bi ovu inicijativu okončao u okvirima institucija BiH i u skladu sa svojim programskim ciljevima.

On nije mogao da kaže ko će naslijediti Tadića na mjestu predsjedavajućeg Doma naroda, ali je rekao da to sigurno neće biti Mladen Ivanić.

Košarac je ponovio kritike na račun SDS-a i rekao da ova stranka vodi nepricipijelnu politiku i da je nepouzdan partner.

Prema njegovim riječima, inicijativa SNSD-a za smjenu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića nije bila poziv za raskid platforme sa SDS-om, mada je to predsjednik SDS-a Mladen Bosić "tako preveo i tako shvatio", nakon čega je ta stranka jednostrano raskinula platrofmu o zajedničkom djelovanju sa SNSD-om u institucijama BiH.

"Mirko Šarović nije platforma", naglasio je Košarac

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda rekao je da je jutros u njegov kabinet stigla inicijativa SNSD-a za smjenu članova Savjeta ministara BiH iz reda SDS-a, ali da se još nije upoznao sa njenim sadržajem.
"Inicijativa je stigla jutros u 10.20 časova i nakon što se upoznam sa njenim sadržajem, postupiću u skladu sa aktima koji regulišu i moja prava i moje obaveze", rekao je Bevanda novinarima u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, o ovoj inicijativi izjašnjavaće se i rukovodstva vodećih političkih partija.

Bevanda je potvrdio da je dobio poziv i da će 1. oktobra otputovati u Brisel, gdje će zvaničnike EU upoznati o dogovorima u vezi sa mehanizmom koordinacije sa evropskim institucijama.

(MONDO, Foto: arhiva)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE