• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dogovorena saradnja tužilaštava BiH i Srbije

Delegacije tužilaštva za ratne zločine Srbije i BiH dogovorile dalju saradnju u zajedničkoj borbi protiv ratnih zločina.

 Dogovorena saradnja tužilaštava BiH i Srbije Izvor: MONDO

Delegacije su predvodili glavni tužioci iz Srbije i BiH, Vladimir Vukčević i Goran Salihović.

Predstavnici Tužilaštva BiH upoznali su kolege iz Srbije da su pokrenute aktivnosti na traženju žrtava ratnog zločina, Bošnjaka državljana Srbije koji su oteti iz voza u Štrpcima 1993. godine, a
za čije se posmrtne ostatke pretpostavlja da se nalaze na području Višegrada.

Nakon što je tužilaštvo iz Srbije dostavilo informaciju o mogućoj okaciji na kojoj se nalaze posmrtni ostaci žrtava zločina u trpcima, izvršene su provjere i u blizini te lokacije su pronađeni
određeni posmrtni ostaci za koje će nakon analize biti utvrđeno ome pripadaju. Tužilaštvo BiH je obećalo punu pomoć i saradnju za ronalazak posmrtnih ostataka žrtava iz Štrpca, ekshumaciju I dentifikaciju.

Tužioci su razgovarali i o predmetima "Dobrovoljačka ulica" i Tuzlanska kolona". Predmet "Tuzlanska kolona" ustupljen je na rocesuiranje Bosni i Hercegovini, a dogovoreno je prosljeđivanje reostalog dijela predmeta BiH koji se odnosi na isti slučaj.

Dogovoreno je da će Tužilaštvu iz Srbije uskoro biti predate okazni materijali u dva predmeta ratnog zločina na području Srebrenice. U oba predmeta su podignute optužnice, a optuženi se nlaze na teritoriji Srbije.

Predstavnici Tužilaštva za ratne zločine Srbije iznijeli su svoja saznanja o sprovedenim aktivnostima vezanim za provjeru mjesta boravka većeg broja osumnjičenih za ratne zločine, koji se nalaze na teritoriji Srbije.

Takođe, tužioci iz Beograda su izrazili zahvalnost udruženjima žrtava iz Srebrenice za davanje saglasnosti i podršku u procesuiranju optuženih za zločine koji se nalaze u Srbiji.

Glavni tužilac Srbije Vladimir Vukčević je ocijenio da je "saglasnost i podrška srebreničkih žrtava, veliki pomak i predstavlja izraz povjerenja za Tužilaštvo za ratne zločine Srbije".

"To je jedan od bitnijih koraka u procesu uspostavljanja vladavine prava i pomirenja u regionu", rekao je Vukčević.

Predstavnici Tužilaštva BiH su kazali da se proces ekshumacije na lokalitetu deponije smeća u sarajevskom naselju Buća Potoku nastavlja, gdje se pretpostavlja da se nalaze tijela ubijenih Srba tokom rata 90-tih godina u Sarajevu.

Ocijenjeno je da je zajednička saradnja u okviru Protokola važna za uspostavljanje vladavine prava u regionu, a saradnju podržavaju I institucije EU u procesu evropskih integracija dvije zemlje.

Delegacija iz Srbije boravi u trodnevnoj radnoj posjeti Tužilaštvu BiH.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE