• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počelo suđenje Živku Budimiru

Pred Opštinskim sudom u Sarajevu danas je počelo suđenje predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja.

 Počelo suđenje Živku Budimiru Izvor: MONDO

Ovo suđenje trebalo je da počne 30. avgusta, ali je odgođeno za danas, jer se optuženi tada nije pojavio na ročištu, a izostanak je opravdao dokumentacijom o medicinskom pregledu u jednoj zdravstvenoj ustanovi u Hrvatskoj.

Tužilac Sanjin Bogunić podsjetio je da je optužnica protiv Budimira podignuta 3. juna.

Prema njegovim riječima, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, prilikom pretresa Budimirove kancelarije u zgradi Predsjedništva BiH, 26. aprila, pronašli su pištolj "češka zbrojovka" sa sedam metaka za koji, navodno, ne posjeduje odobrenje.

Pozivajući se na iskaz vještaka, on je precizirao da je jedan metak bio u cijevi, a šest meteka u šaržeru pištolja, pri čemu je konstatovao da je "pištolj bio spreman za upotrebu".

On je zatražio da Budimir bude kažnjen po zakonu i da mu sporni pištolj bude oduzet.

Sudija Sedin Idrizović nije prihvatio prigovor odbrane da je ovo suđenje trebalo da bude u Mostaru, ističući da se nakon potvrđivanja optužnice ne može stavljati prigovor na mjesnu nadležnost suda.

Budimirov advokat Ragib Hadžić naveo je da će odbrana dokazati nevinost svog klijenta, uz opasku je ovaj proces "optužba protiv oficira koji ima pištolj".

On je zapitao postoji li umišljaj da optuženi izvrši krivično djelo, da li je oružje zaista nelegalno, te šta je sa Zakonom o amnestiji.

"Smatram da ne postoji krivično djelo, kao ni krivična odgovornost mog branjenika", rekao je Hadžić.

Sud je zaključio da naredni glavni pretres bude održan 10. oktobra u 10.30 časova, kada bi trebalo da tužilac izvede sve dokaze.

Naredni mogući termin suđenja je 7. novembar, kada bi odbrana trebalo da izvede svoje dokaze, nakon čega bi, na narednom pretresu, bile iznesene završne riječi.

U izjavi novinarima po izlasku iz sudnice, Budimir je kratko rekao da vjeruje u pravosudni sistem BiH i Federacije BiH, ali da se ne osjeća krivim.

On je naglasio da se, dok traje postupak, neće u medijima izjašnjavati o optužnici, kao ni o konkretnim pitanjima koja prate ovaj proces.

Advokat Hadžić je saopštio da je rano da odbrana "otvara karte", prije nego što tužilaštvo izvede dokaze protiv njegovog klijenta.

"Mi posjedujemo valjanu dokumentaciju koja dokazuje mjerodavnost nabavke pištolja, i vidjećemo konačan stav Suda o tom pitanju", dodao je Hadžić.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je iko u BiH osuđen za isto krivično djelo i da li je odslužio tu kaznu, on je rekao da nije siguran, ali da misli da je za to krivično djelo presuđen Naser Orić.

Prema njegovim riječima, kazna za nelegalno nošenje i posjedovanje oružja je do tri godine zatvora.

Na ročištu za izjašnjenje o krivici, održanom 1. jula, Budimir se izjasnio da nije kriv.

(Srna, Foto: Arhiva)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE