• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Službenik ambasade pijan vitlao nožem

Damir Babić, konzularni službenik u Ambasadi BiH u Vašingtonu, hitno je vraćen u BiH jer je mortus pijan vitlao nožem u jednoj zgradi u Vašingtonu.

 Službenik ambasade pijan vitlao nožem Izvor: MONDO

Ovaj diplomata, koji je dvije godine radio u Ambasadi BiH u Vašingtonu, vraćen je u svoju zemlju na intervenciju američkog Stejt departmenta, koji je od vlasti BiH ultimativno zatražio da ga povuku iz SAD zbog teškog incidenta koji je izazvao ovog ljeta, piše "Press RS" pozivajući se na odlično obaviještene diplomatske izvore.

Prema podacima američkih vlasti, koje su i incirale njegov izgon iz SAD, Babić je vidno pijan izazvao incident u holu zgrade u kojoj je bio smješten. U izvještaju vašingtonske policije navodi se da je Babić iz potpuno nejasnih motiva, sa nožem u ruci, sišao do recepcije, a tek poslije dužeg nagovaranja, zaposleni su ga ubijedili da im preda sječivo. Međutim, kad se pojavila policija, Babić se opirao pokušaju policajaca da mu stave lisice na ruke, zbog čega su bili primorani da ga omame elektrošokerom!

"Kad se osvijestio, policajci su mu zatražili lične dokumente, nakon čega je Babić izvadio diplomatsku legitimaciju, pa šokirani policajci nisu imali kud nego da ga puste. Međutim, oni su odmah postupili po proceduri koja je predviđena za strane diplomate, pa su kontaktirali nadležne u Stejt departmentu, koji su pozvali ambasadorku BiH Jadranku Negodić i njenog zamjenika Adnana Hadrovića. Nadležni u Stejt departmentu su veoma ozbiljno shvatili ovaj incident, pa su od Ministarstva spoljnih poslova BiH zatražili da Babića što prije povuku iz SAD. Međutim, u MSP-u to očigledno nisu shvatili ozbiljno, pa su donijeli rješenje po kojem on treba da se vrati u BiH tek 31. jula, mjesec i po od incidenta, što je razbjesnilo Amerikance, koji su tražili da nepoželjni diplomata odmah ode sa njihovog tla. Tek poslije druge američke intervencije, MSP ga je vratio u zemlju, s tim da Babić nije snosio nikakve posljedice zbog ovog incidenta. MSP mu je platio avionsku kartu, kontejner za prevoz ličnih stvari i ostale prinadležnosti, baš kao da se regularno vraća kući, a ne zato što je protjeran zbog ozbiljnog incidenta koji je nanio veliku sramotu bh. diplomatiji", tvrde sagovornici Press-a.

Iako je Babić definitivno povučen sa dužnosti i bez ikakvih posljedica raspoređen na drugo radno mjesto u sjedištu ministarstva u Sarajevu, na veb prezentaciji bh. ambasade u Vašingtonu i dalje stoji da on tamo obavlja dužnost "prvog konzularnog radnika". Inače, i na svom Fejsbuk profilu, Babić, koji je prije rata bio reditelj na tadašnjoj TV Sarajevo, ostavljao je komentare iz kojih se da naslutiti da je ljut na nadležne zbog prisilnog povratka iz Vašingtona.

Pres-služba MSP-a juče nije odgovorila na pitanja u vezi sa skandalom u Vašingtonu. Ovo je već drugi skandal koji ovih dana potresa MSP, a zanimljivo je da je glavni krivac u oba slučaja upravo sklonost diplomata prema alkoholu. Početkom ovog mjeseca, vojni ataše pri Ambasadi BiH u Srbiji Ivica Pavić izazvao je saobraćajnu nesreću na autoputu u blizini Beograda. Prema riječima očevidaca, Pavić je bio vidno pijan, ali to nije službeno dokumentovano pošto se pozvao na diplomatski imunitet zbog čega nisu mogli da ga podvrgnu alko-testu. Nadležni u BiH su kasnije tvrdili da je do udesa došlo zbog "okolnosti na putu", ne spominjući iskaze svedoka koji su tvrdili da je Pavić zapravo bio pijan ko čep. Ipak, uvjerljivo najteži incident, u čijem je centru opet bio alkohol, izazvao je sad već bivši ambsador BiH u Kuvajtu Jasin Ravašde, koji je švercovao alkohol u zemlju u kojoj je on strogo zabranjen. I pored toga, Ravašde je dugo poslije skandala ostao na ambasadorskoj funkciji...

(MONDO, foto: Press RS)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE