• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potvrđeno: BiH ne može da goni Darka Eleza

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je odbacio zamolnicu Bosne i Hercegovine za ustupanje krivičnog gonjenja Darka Eleza iz Sarajeva toj državi.

 Potvrđeno: BiH ne može da goni Darka Eleza Izvor: MONDO

BiH Eleza traži zbog krivičnog djela teško ubistvo u pokušaju podstrekavanjem, rekla je danas Tanjugu portparol suda Mirjana Piljić.

Ona je precizirala da je tom odlukom žalbeni sud potvrdio rješenje Višeg suda u Beogradu kojim je kao nedozvoljen odbačen zahtjev Ministarstva pravde BiH za pokretanje postupka za ustupanje krivičnog gonjenja Eleza, koji u Sremskoj Mitrovici izdržava kaznu zatvora od devet godina.

Zahtev BiH je ocijenjen kao nedozvoljen jer međunarodnim i bilateralnim aktima nije propisana mogućnost da organ strane države traži od nas da preuzme krivično gonjenje, već samo da Srbija može da zahtijeva da ga sud BiH preuzme.

Apelacioni sud je imao u vidu Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, Evropsku konvenciju o prenosu postupaka u krivičnim stvarima kao i ugovor između Srbije i BIH o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima.

U odluci je Apelacioni sud ukazao da je zbog toga svaki takav zahtev nedozvoljen, budući da takva mogućnost srpskim pozitivnim propisima nije predviđena. BiH nije tražila izručenje, jer Elez ima dvojno državljanstvo.

Kako je Tanjugu ranije rečeno u Ministarstvu pravde i državne uprave, Elez je tražio, na osnovu ugovora između Srbije i BiH o izvršenju pravosnažnih sudskih odluka u krivičnim stvarima, da svoju kaznu služi u Bosni i Hercegovini.

O toj molbi u toku je odlučivanje u Višem sudu u Beogradu, pred kojim je osuđen. Elez je prošle godine u Beogradu pravosnažno osuđen na devet godina zatvora, kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela.

Međutim, u Višem sudu u Beogradu treba da mu počne još jedno suđenje, a na optuženičkoj klupi osim njega naći će se još devetorica optuženih.

Prošle sedmice u Sarajevu je podignuta još jedna optužnica protiv njega za više krivičnih djela organizovanog kriminala.

(Tanjug, foto: Guliver/Getty Images)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE