• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH izbacuju iz Savjeta Evrope?

Monitoring tim predlaže da Parlamentarna skupština zatraži od Savjeta ministara da razmotri suspenziju Bosne i Hercegovine.

 BiH izbacuju iz Savjeta Evrope? Izvor: MONDO

Ako ne bude suštinskog napretka u provođenju presude „Sejdić - Finci" te drugih preostalih obaveza i obećanja, prije izbora u oktobru 2014. godine, Monitoring tim predlaže da Parlamentarna skupština zatraži od Savjeta ministara da razmotri suspenziju Bosne i Hercegovine, navodi se u nacrtu rezolucije koji je Savjet Evrope objavio na svojoj web-stranici, a prenio sarajevski Dnevni Avaz.

Rezolucija će se naći na dnevnom redu Savjeta Evrope narednog mjeseca i očekuje se da će je Parlamentarna skupština usvojiti.

U tekstu koji je sačinio Monitoring tim za BiH sve se tamnijim bojama slika stanje u našoj zemlji.

Navodi se da naša zemlja ne provodi određene sugestije i zahtjeve SE.

Tako se ističe da je ova institucija tražila da Ustav BiH bude promijenjen, kao i Izborni zakon, i uklonjene odredbe o diskriminaciji. Nakon donošenja presude "Sejdić - Finci" 2009. godine, Savjet Evrope pojačalo je svoje insistiranje na promjenama. No, bez rezultata.

Skupština ponovo naglašava da je provođenje presude „Sejdić - Finci" prvi korak u pravcu sveobuhvatne promjene Ustava. Ona je potrebna kako bi se BiH mogla osloboditi institucionalne luđačke košulje nametnute Dejtonskim sporazumom i uputila prema modernoj i funkcionalnoj demokratiji koja je kompatibilna s evropskim principima, u kojoj svaki građanin, bez obzira na nacionalnost, uživa ista prava i slobode.

Skupština posebno razmatra restriktivna pravila za utvrđivanje kvoruma, vrlo često korištenje entitetskog glasanja i nejasno definirano pravo „vitalnog nacionalnog interesa". Umjesto da ti mehanizmi preveniraju preglasavanje, oni se sistematski zloupotrebljavaju kako bi se blokirao proces odlučivanja - navodi se u jednoj od tačaka rezolucije.

Na 18 stranica tog dokumenta najčešće spominjani pridjevi su „razočarenje", „neuspjeh", zabrinutost", „nespremnost na kompromis", „neprihvatanje"...

Zbog stalnog odbijanja vlasti BiH da prihvati zahtjeve i preporuke Savjeta Evrope, izvještači za BiH preporučili su i da naredna parlamentarna delegacija iz naše zemlje ne bude prihvaćena!

U nacrtu rezolucije navedeno je i da bh. vlasti treba upozoriti da im je ostalo još vrlo malo vremena za akciju te se ističu zakonske norme prema kojima se Izborni zakon ne smije mijenjati godinu dana prije izbora.

"Potpuna neodgovornost stranaka koje predstavljaju tri glavne etničke grupe dovešće do potpune izolacije države. Ona samo preživljava zahvaljujući kreditima MMF-a, dok je ekonomska i finansijska situacija sve gora, a nezaposlenost iznosi 44 posto", piše u prijedlogu rezolucije.

(MONDO, foto: Dnevni Avaz)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE