• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pastor: Ne odustajemo od autonomije Vojvodine

Balint Pastor izjavio je da je Jelku Kacinu rekao da mađarska zajednica neće odustati od zahteva za autonomiju Vojvodine.

 Pastor: Ne odustajemo od autonomije Vojvodine Izvor: MONDO

Poslanik u republičkom i pokrajinskom parlamentu, zadužen za nacionalne manjine, Balint Pastor izjavio je u sredu da je izvestiocu Parlamentarne skupštne EU za Srbiju Jelku Kacinu rekao da mađarska zajednica neće odustati od zahteva za autonomiju Vojvodine.

Pastor je na konferenciji za novinare u Subotici rekao da je Kacinu u utorak u Beogradu preneo da je mađarska zajednica u Srbiji deo proevropskog bloka i da je deo vladajuće većine u Republici i Pokrajini što, kako je rekao, donekle olakšava posao u rešavanju otvorenih pitanja vezanih za položaj manjina.

"Reč je, naime, o pet konkretnih pitanja kao što su status Saveta nacionanih manjina, privatizacija elektronskih medija manjina i problem veće zastupljenosti pripadnika manjina u državnim i lokalnim organima vlasti, posebno kod zapošljavanja. Tu je i problem finansiranja institucija manjina iz budžeta i što hitnije donošenje zakona o upotrebi službenog jezika manjina", rekao je Pastor.

On je podsetio da je važeći zakon iz 1999. godine potpuno anahron i da se prema tom aktu samo prvostepeni postupci u sudovima mogu voditi na jezicima nacionalnih manjina.

Pastor je kazao da je, po pitanju decentralizacije Vojvodine, Kacinu izneo stav da ona treba da postane regija, kako je rekao, u evropskom smislu koja će imati nadležnosti i izvorne prihode.

To će, rekao je Pastor, biti postignuto donošenjem statuta koji bi, kako se nada, trebalo da bude usvojen do kraja godine.

Pastor je rekao da se u razgovoru sa izaslanikom EU založio za što brže donošenje Zakona o imovini lokalnih samouprava.

On je Kacinu preneo "veliko razočaranje radom republičkog parlamenta, odnosno opstrukcijom opozicije i kašnjenjem ratifikacije sporazuma o ulasku Srbije u EU".

Takođe, upozorio sam da nas to sve više udaljava od EU, sa čim se Kacin saglasio, zaključio je Pastor.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE